Skip to main content

Sindikat: Prosvetari obustavljaju rad 1. decembra

Vojvodina 21. nov 2022.
2 min čitanja

"Od Ministarstva prosvete zahteva se da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju"

Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) doneli su Odluku o obustavi rada 1. decembra, u znak solidarnosti i podrške svim zaposlenima u prosveti koji su bili žrtve nasilja na radnom mestu.

Kako je za agenciju Beta potvrdio predsednik tog sindikata Dušan Kokot, dogovor postoji unutar škola koje su članice tog sindikata, ali on očekuje da im se priključe i druge kolege iz cele Srbije jer je i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije takođe donela odluku o obustavi rada 1. decembra.

“Da ne delimo dodatno prosvetne radnike, mislimo da je sada od izuzetne važnosti da u ovakvim kriznim situacijama ostanemo svi zajedno i solidarni, i mi smo onda doneli odluku da se to desi tog dana, uz očekivanje da će se to desiti na celoj teritoriji Srbije”, naveo je Kokot.

A kako je navedeno u saopštenju NSPRV, od Ministarstva prosvete zahteva se da u narednih nedelju dana zakaže radni sastanak sa predstavnicima sindikata o neodložnim izmenama zakonske regulative koja treba da obezbedi veću zaštitu zaposlenih u obrazovanju, dok će u suprotnom akcije “biti višednevne i direktnije”.

“Potrebne su jasne i precizne sankcije za nasilnike, bez obzira da li nasilje dolazi od strane učenika, roditelja, medija, rukovodstva škole, kolega”, poručili su iz NSPRV.

Takođe, ocenjuju i da su neophodne rigidne kazne ukoliko se u nekim sredstvima informisanja pojave fotografije ili bilo koji privatni podatak žrtve nasilja.

“Ukoliko se radi o medijima, sankcija mora biti zabrana”, poručuju sindikalci.

Predlažu i da se ponovo razmotri pitanje ocene iz vladanja, da u svakoj učionici postoji “jasno i vidljivo ispisano obaveštenje koja predviđa stroge kazne za one koji bez dozvole koriste mobilni telefon“, kao i da ta sankcija mora biti jasno definisana određenim pravnim aktom.

“Preglomazna papirologija nametnuta školama i zaposlenima u obrazovanju mora biti redukovana”, dodaju iz sindikata.

Smatraju i da je nužno menjati zakonsku regulativu pri prijavama protiv zaposlenih u obrazovanju, kao i da je neophodno “da Ministarstvo prestane sa gomilama ispraznih fraza koje ne proizvode nikakvo dejstvo već da zaista iskoristi sve resurse kako bi problem nasilja u školama konačno bio rešen”.

(Autonomija)