Skip to main content

Mediji: Master rad studenta prodekana Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pun istorijskog revizionizma

Vojvodina 29. апр 2024.
< 1 min čitanja

"Ovako obrazuju generacije: na lažima, dezinformacijama, prevarama i podvalama"

U master radu studenta prodekana Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Nemanje Vujića negira se genocid u Srebrenici, a rad je pun istorijskog revizionizma, piše portal Slobodna Bosna.

“Vujićev rad je školski primer istorijskog revizionizma, ali i dokaz da se Miloševićeva propaganda, odnosno ideologija, na Filozofskom fakultetu uvodi kao ‘naučna istina’, općeprihvaćena u Srbiji”, navodi Slobodna Bosna.

U tekstu piše da se “svaki navod Vujićevog rada u potpunosti može pobiti presudama sudova Ujedinjenih nacija”.

“Te sudove Ujedinjenih nacija Vujić, njegov mentor i komisija koja je odobrila ovaj rad, očito ne priznaju”, navodi Slobodna Bosna.

U članku se navodi da se u Vujićevom radu negiraju genocid u Srebrenici, opsada Sarajeva i drugi dokazani ratni zločini.

“Niti jednom rečju u radu se ne spominje da je Mladić u Hagu, uz ostalo, presuđen na doživotni zatvor i za opsadu Sarajeva, uz hiljade dokaza i izjava svjedoka”, piše Slobodna Bosna.

Ocenjuje se da je akademska zajednica sebe dovela u “sluganski odnos” prema vlasti.

“To nosi veliku odgovornost za budućnost, jer oni su ti koji ovako obrazuju generacije: na lažima, dezinformacijama, prevarama i podvalama, ugrađujući istorijski revizionizam i u obrazovanje i u nauku, stvarajući time sve pretpostavke za mržnju prema drugima i drugačijima, odnosno svima onima koji ne podržavaju jednu, srpsku istinu”, piše Slobodna Bosna.

Nemanja Vujić je odbranio master rad u septembru 2023. godine, na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, uz mentorstvo profesora Slobodana Bjelice.

(Autonomija/Beta, karikatura: STUPS)