Skip to main content

Saradnik Navaljnog poručio da neće odustati od borbe protiv Putina

Planeta 18. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Sada je na opozicionom pokretu da podrži udovicu Navaljnog, Juliju, kao novog 'harizmatičnog vođu'"

Leonid Volkov, bliski saradnik pokojnog ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog, poručio je u intervjuu za britanski BBC objavljenom u subotu, 18. maja, da „nikada neće odustati“ u svojoj borbi protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, iako je nedavno napadnut ispred svoje zgrade.

Navaljni je preminuo u zatvoru u Arktičkom krugu tokom februara, za šta je Volkov direktno okrivio Putina.

U svom prvom TV intervjuu od marta, kada je napadnut čekićem ispred zgrade u kojoj živi u Litvaniji, Volkov je izjavio u emisiji „Nedjelja sa Laurom Kinsberg“ da je Navaljni tražio od njih da „nikada ne odustaju i da nastave sa svojim radom… do pobjede nad Putinom i izgradnje prelijepe Rusije budućnosti“.

Rad na tome je „jedini praktičan način da se očuva njegovo nasljeđe i da njegova žrtva ne bude uzaludna“, kazao je Volkov, u insertima iz intervjua obavljenog putem video linka.

Za Navaljnija je rekao da je „sjajan čovjek, osoba koja inspiriše, istinski heroj, velik i sposoban politički vođa“, te da je njegova smrt „otvorena rana na našim srcima“ i da on ne može biti zamijenjen.

Ipak, dodao je da je sada na opozicionom pokretu da podrži udovicu Navaljnog, Juliju, kao novog „harizmatičnog vođu“.

Volkov je kazao da je tokom napada, neko razbio prozor na automobilu, poprskao ga suzavcem nakon čega ga je udario čekićem.

Navaljnijevi saradnici su objavili fotografije koje pokazuju povrede Volkova, uključujući modricu na oku, crveni ožiljak na čelu i krv na nozi.

Volkov je radio kao šef kabineta Navaljnog, te kao predsjedavajući njegove fondacije za borbu protiv korupcije do 2023. godine.

(RSE/AFP, foto: Beta-AP)