Skip to main content

O portalu

Portal Autonomija nastao je 2007. godine, a 2011. registrovan je kao medij koji izdaje Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iz Novog Sada (registarski broj IN000090). Autonomija je medij civilnog društva, odnosno neprofitni medij ili, kako se jednostavnije kaže, „medij zajednice“, koji se finansira iz donacija raznih domaćih i međunarodnih organizacija, ali i kroz „crowdfunding“, to jest kroz podršku vernih čitalaca.

Ideja Autonomije je da popuni sve one praznine koje su nastale u medijskoj sferi Vojvodine i Srbije u poslednjim turbulentnim godinama, a koje su, između ostalog, nastale zbog brojnih političkih pritisaka i uticaja na medije, katastrofalno loše primene medijskih zakona i uopšte nepostojanja vladavine prava, kao i drugih devijacija na medijskoj sceni. Teme i popularni autori koji pišu za naš sajt posvećeni su Vojvodini, Srbiji i zemljama nastalim na prostoru Jugoslavije, koje dele slične nedaće, ali dele i isti kulturni prostor. Smatramo da samo kroz regionalnu saradnju sa medijima i slobodomislećim ljudima možemo da se odupremo nacionalističkoj hobotnici.

Autonomija je prepoznala potrebu da se pozicionira i kao alternativa „uređivački zarobljenim“, državnim ili komercijalnim medijima, kako bi doprinela pluralizmu informacija, pokretanju debate u društvu i slobodi izražavanja. Baš iz tih razloga, 2015. godine u septembru pokrenuli smo i podsajt na mađarskom jeziku, koji je tokom godina postao važan izvor informacija za ovu najbrojniju manjinsku zajednicu u Vojvodini.

Da bismo doprineli profesionalnijem informisanju građana Vojvodine, NDNV je pokrenuo i portal Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), koji se bavi istraživanjem korupcije i zloupotrebama na lokalnom nivou. Sinergijom Autonomije i VOICE-a, još snažnije smo se usmerili ka saradnji sa našim najvažnijim partnerima – našim čitaocima.

Sajt Autonomija je nastao iz potrebe da se otvori prostor za normalnost unutar sveopšte nenormalnosti koja vlada ovim prostorima već duže od 30 godina. Da se otvori prostor za takozvane tabu-teme. Ona je širok prostor za ljude koji se ne plaše da misle i da to što misle ujedno i glasno kažu, napišu. Autonomija je suprotnost cenzuri i autocenzuri. Autonomija je vezana za slobodu, a za slobodu se valja svaki dan boriti, bez prestanka.

Budite slobodni, čitajte!

Vaša Autonomija

Autori