Skip to main content

FERKA u Subotici: Ako ne glasamo, ne treba da se čudimo što živimo u autoritarnom režimu

Vojvodina 18. мај 2024.
2 min čitanja

"Treba reći 'izaći ću na izbore, glasaću', to je odgovornost i prema sebi"

Na tribini kampanje FERKA o aktivizmu i predstojećim lokalnim izborima, koja je održana u Subotici, rečeno je da ako ne glasaju na izborima građani ne treba da se čude što žive u autoritarnom režimu, kao i da društvena odgovornost, u vidu veće lične hrabrosti i angažovanja zajednice, može doprineti promenama u društvu.

Kako je prenela televizija N1, učesnici debate su, govoreći o lokalnim izborima, ocenili da se nacionalne teme nameću građanima kako bi se skrenula pažnja sa svakodnevnih problema na lokalnom nivou.

Novinarka „Szabad Magyar Szó“ Margareta Tomo, naglasila je da nedostaje veća društvena odgovornost i da ljudi često ne prihvataju aktivizam i promene zbog različitih izgovora, poput brige za posao ili decu.

„Pitanje je kako to menjati i da li ćemo se ikada pobuniti ili ćemo se vući ispod stola pa nek prođe život. Ako pričamo o manjinama o zajednici u kojoj ja živim to je getoizacija, mi nemamo interkulturalnu zajednicu. Stoga, potrebna nam je društvena odgovornost kako vratiti društvu veru u vrednosti“, rekla je Tomo.

Menadžerka Turističkog klastera Izabela Lanji Hnis je kazala da strah vlada među ljudima iz različitih razloga, ali da je potrebno suprotstaviti se.

„Nije dovoljno da se pobunimo, već da time menjamo sistem. Odgovornost je i prema izborima. Treba reći ‘izaći ću na izbore, glasaću’, to je odgovornost i prema sebi“, rekla je ona.

Studentkinja Elena Čavlin je istakla da je neophodno angažovanje u zajednici s ciljem da se promeni sistem koji ne valja, kao i da je učešće na lokalnim izborima ključno za svakodnevni život.

„Ako živiš u jednoj zajednici moraš da doprineseš, da se boriš za slobodu, za prava, jer ako ne izlazimo da glasamo ne treba da se čudimo zašto živimo u autoritarnom režimu. Prvi put posle 20 godina imamo odvojene lokalne od parlamentarnih i predsedničkih izbora. Kada je u pitanju Subotica prva reč koja meni pada napamet jeste pasivnost i uspavanost, a ono što se prenosi sa nacionalnog na lokalni nivou, i to je ta haotičnost“, rekla je Čavlin.

Učesnici tribine su poručili da je potrebno da se građani pobune protiv sistema, kao i da su izbori su deo tog procesa, a da je „pravi način borbe protiv režima glasanje“.

Tribine kampanje FERKA organizuju Građanske inicijative i pokret Novi Optimizam.

(Beta, foto: FERKA)