Skip to main content

Helsinški odbor: Urušavanje institucija, ljudskih prava i medijskih sloboda

Aktuelno 14. avg 2017.
2 min čitanja

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (HOPS) konstatovao je da vladavinu Srpske napredne stranke (SNS) karakteriše urušavanje ostvarenih prava, odsustvo javnog dijaloga, tolerancije, slobode izražavanja i ignorisanje kritičkog mišljenja.

“Urušavanje i deprofesionalizacija institucija poprimaju pogubne dimenzije. Voluntarizam i partizacija pretvorili su državne institucije u bastion naprednjaka koji će se teško razbiti”, navodi se u analizi unutrašnje i spoljne politike Srbije koju je HOPS objavio pod imenom “Realna ograničenja Srbije u izboru sopstvene budućnosti”.

HOPS navodi da postoji snažna tendencija autoritarizma koja se svakodnevno očituje u ponašanju premijera Aleksandra Vučića, koji je postao “nezaobilazan faktor u donošenju svih odluka”.

“Tome doprinosi i nesposobnost opozicije da se profiliše kao politička snaga s programom promena i strategijom da se one ostvare”, kaže se u ovoj analizi.

Analiza se bavi i nezavisnim regulatornim telima (zaštitnik građana, komesar za ravnopravnost, Agencija za borbu protiv korupcije, poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja i dr), koja su, kako se navodi, u prethodnom periodu dostigla zavidan nivo vidljivosti i efikasnosti.

“Međutim, aktuelna vlast je uložila veliki napor da ih marginalizuje i dezavuiše. Istekom mandata rukovodilaca pojedinih tela, kadrovska rešenja su tražena među poslušnicima čime su regulatorna tela izgubila na oštrini i preti opasnost da se totalno marginalizuju”, ističe se u ovoj publikaciji.

HOPS smatra i da je dijalog sa Kosovom, koji je jedan od razloga zbog kojeg je Vučić dobio podršu EU, “u zastoju” zbog “različite interpretacije Briselskog sporazuma”, prvenstveno kad je reč o statusu četri opštine na severu Kosova.

Po analizi, Srbija je zarobljena nespremnošću vladujuće političke elite da odustane od autokratske prakse i nesposobnošću EU da insistira na vladavini prava.

“To je praćeno odsustvom odgovornosti, integriteta, nezavisnosti i transparentnosti. Umesto reformi, na delu su stalne ‘političke igre’”, navodi se u analizi.

Aktuelna vlada, kako kažu, nema jasnu ni političku ni ekonomsku filozofiju, a česti izbori odlažu nove investicije.

“Paradoksalno je da vlada koja već pet godina ima stabilnu većinu nije u stanju da pokrene reforme”, ističu u HOPS-u.

(Autonomija)