Skip to main content

Izrael prekinuo dostavu humanitarne pomoći Gazi

Planeta 07. мај 2024.
2 min čitanja

„Čak i najbolji prijatelji Izraela su jasni, napad na Rafu bio bi strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora“

Prelazi Rafa i Kerem Šalom, koje je Izrael zatvorio i time prekinuo dostavu pomoći Gazi treba „odmah da budu ponovo otvoreni“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozivajući izraelsku vladu da prekine sa eskalacijom sukoba.

„Istovremeno zatvaranje prolaza Rafa i Kerem Šalom je posebno zloslutno za već očajnu humanitarnu situaciju. Oni treba odmah ponovo da budu otvoreni“, rekao je Gutereš u izjavi novinarima.

On je takođe rekao da bi opšti napad na Rafu predstavljao „humanitarnu katastrofu“.

Izrael je u nedelju zbog navodnih raketnih napada, zatvorio prelaz Kerem Šalom, glavni prolaz za slanje humanitarne pomoći Gazi, a izraelska vojska danas je preuzela kontrolu nad prelazom Rafa, koji se nalazi na egipatskoj granici i time je prekinuta dostava humaniterne pomoći toj opkoljenoj palestinskoj enklavi.

Gutereš je ukazao da u takvim okolnostima agencije UN koje deluju u Gazi mogu već večeras da ostanu bez goriva.

„Pozivam izraelsku vladu da prekine eskalaciju i da se konstruktivno angažuje u tekućim diplomatskim pregovorima“, dodao je on i pozvao i Izrael i palestinski Hamas da pokažu „političku hrabrost“ i postignu sporazum o primirju.

Opšti napad – ljudska katastrofa

On se zapitao: zar civili u tom regionu nisu dovoljno trpeli smrt i razaranje?

„Nemojte se zavaravati, opšti napad na Rafu bio bi ljudska katastrofa“, rekao je Gutereš.

Izraelska vojska je rasporedila tenkove i pozvala desetihe hiljada porodica na istoku grada Rafe da se evakuišu.

Gutereš je upozorio da nema mesta u Gazi gde civili mogu da se sklone i izrazio strahovanja da bi mogao da bude ogroman broj dodatnih civilnih žrtava u slučaju napada na Rafu.

„Čak i najbolji prijatelji Izraela su jasni, napad na Rafu bio bi strateška greška, politička katastrofa i humanitarna noćna mora“, rekao je Gutereš i pozvao sve koji imaju uticaj na Izrael da učine sve što mogu da pomognu da se izbegne „još veća tragedija“.

(Beta)