Skip to main content

Udružena opozicija: U Novom Sadu 2. juna referendum za ili protiv SNS vlasti

Vojvodina 07. мај 2024.
2 min čitanja

„Nigde kao u Novom Sadu ne postoji tako ogoljena veza između lokalnih kriminalaca i gradske uprave“

U Novom Sadu, izbori 2. juna biće svojevrstan referendum za ili protiv aktuelne vasti koja Grad već 12 godina tretira kao političku svojinu, istaknuto je danas na konferenciji za novinare lokalne, ujedinjene opozicije koju čini 12 stranaka i pokreta.

Predsednik novosadskog odbora Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Tubić je kazao da će se na tom referendumu, na jednoj strani nalaziti grupacija sakrivena iza lika i dela predsednika Srbije Aleksandra Vučića koga je nazvao „ustavokršitelj“ a sa druge Novosađani koji su se udružili „radi svojih interesa i slobode“.

Tubić, prvi na izbornoj listi je ispred Gradske kuće novinarima rekao da su ideološke razlike „sklonjene sa strane“, a da se opozicija udružila oko programa za Novi Sad koji će biti predstavljen u narednim nedeljama.

„I jedne žarke i velike želje, da Novi Sad opet bude slobodan grad, grad slobodnih, nasmejanih ljudi, bez straha i nasilja“, dodao je Tubić.

Narodni poslanik i potpredsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) Borislav Novaković je kazao da iza ujedinjene opozicije stoji najveća lokalna koalicija u državi, koju, kako je naveo, spaja želja da Novi Sad dobije gradsku upravu koja neće kao sadašnja biti obeležena „bahatošću, nestručnošću i korupcijom“.

Dodao je i da koalicija nije sastavljena da bi učestvovala, nego da bi pobedla na izborima, te da očekuje da će nakon izbora Novi Sad „predvoditi slobodne gradove Srbije“ dok se, kako je naveo, budu oslobađali Vučićevog režima.

„Nigde kao u Novom Sadu ne postoji tako ogoljena veza između lokalnih kriminalaca i gradske uprave“, rekao je Novaković.

Podsetio je da se upravo u Gradskoj kući bivši gradnonačelnik, danas premijer, Miloš Vučević sreo sa Slobodanom Milutinovićem Snajperom, koji je, po navidima medija uhapšene nedavno u Španiji.

Optužio je vlast da „nijednog trenutka nije krila vezu“ ni sa Snajperom ni sa drugim kriminalcima kojima je, kako je kazao, “ jedini posao da kupuju glasove“.

Kako je naveo, od 2012. do danas Srpska napredna stranka u Novom Sadu „nikada nije pobedila na pošten način“.

Dodao je da ova koalicija neće imati kandidata za gradonačelnika već tim za Novi Sad, te da je Tubić prvi na listi, a njeni nosioci su Vladimir Vrsajkov iz Stranke slobode i pravde i on.

Ostavio je mogućnost saradnje sa svim drugim opozicionim listama, odnosno, kako je kazao, “ otvorena vrata za najširu moguću saradnju s ciljem da se nakon 12 godina okonča vlast SNS-a u Novom Sadu“ .

Koaliciju 12 opozicionih stranaka i pokreta čine SSP, NPS, Demokratska stranka, Srbija centar, Građanski pokret Bravo, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Novi DSS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokret za Preokret.

(Beta)