Skip to main content

Štrajk glađu u novosadskom zatvoru

Info 20. jul 2010.
2 min čitanja
Pritvorenici u novosadskom centralnom zatvoru odbijaju da uzimaju hranu, jer su nezadovljni tretmanom u zatvoru i dugim sudskim postupcima koji se protiv njih vode u novosadskim sudovima, potvrđeno je agenciji Beta u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija.
Potparolka Uprave Zorana Vučević izjavila je da je protest započeo juče, ali da se ne može odrediti tačan broj pritvorenika koji u njemu učestvuju, jer sporadično odbijaju obroke koji se pripremaju u zatvorskoj kuhinji.
U medijima se spekuliše da je oko 70 pritvorenika pristupilo protestu.
“To ne znači da pritvorenici štrajkuju glađu, jer oni samo odbijaju zatvorsku hranu. Sa druge strane bezbedonosna situacija u zatvoru je potpuno normalna i sve je mirno”, rekla je Vučevićeva.
Prema njenim rečima, juče je održan prvi sastanak pritvorenika sa vršiteljkom funkcije predsednice Višeg suda u Novom Sadu Zorom Jamušakov, a danas bi trebalo da bude održan još jedan sastanak na kojem će biti razmotrena aktuelna problematika.
U Višem sudu potvrđeno je da je juče održan prvi sastanak sudije Jamušakov sa delegacijom pritvorenika i da je u toku današnji sastanak, nakon kojeg će Viši sud uputiti saopštenje za javnost.
“Predsednica suda je na novom sastanku sa pritvorenicima i to je sve što mogu da u ovom trenutku saopštim. Nakon jučerašnjeg sastanka sudija Jamušakov me je ovlastila da saopštim da je u zatvoru sve u najboljem redu“, rekla je Beti saradnica za medije u Višem sudu Milijana Tašin.
Pritvorenici u novosadskom zatvoru prvi put su protestvovali 22. maja, kada su istakli da nisu zadovoljni tretmanom u zatvoru i dugim sudskim postupcima koji se protiv njih vode. Tada su se pritvorenici sastali sa upravom zatvora i sudijom Višeg suda Svetimirom Popovićem, koji je u Novom Sadu zadužen za kontrolu pritvora, a protest je sutradan završen.
Novosadski zatvor projektovan je da primi 300 osoba, a prema različitim izvorima u njemu trenutno boravi oko 600 zatvorenika i pritvorenika.
Pritvorenici tvrde da se rešenja o produžetku pritvora donose olako, a ogorčeni su i na sudove što zbog reizbora sudija i reorganizacije mreže sudova sporo rešavaju njihove slučajeve.
Pokrajinski ombudsman u više navrata upozoravao je na loše uslove koji vladaju u vojvođanskim zatvorima.
(Autonomija)