Skip to main content

Slaviti uz pesmu koja veliča genocid poraz srpskog društva

Ogledalo 04. jan 2022.
2 min čitanja

Slaviti uz pesmu „Oj Sjenice nova Srebrenice, Oj Pazaru novi Vukovaru“, koja veliča genocid i zločine je poraz srpskog društva koje sve više tone u mržnju, smatraju sagovornici Danasa – Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica i Fahrudin Kladničanin iz novopazarske Akademske inicijative Forum 10.

Na zabavi organizovanoj pre nekoliko dana u jednom ugostiteljskom objektu u Priboju, pripadnici MUP-a Srbije pevali su „Oj Srebrenice tako si mi mila, dabogda se tri put ponovila, oj Sjenice nova Srebrenice, oj Pazaru novi Vukovaru, oj Fatima đe su ti dimije, u četnika oko redenika“.

Snimak je na svom Fejsbuk profilu objavio pripadnik Policijske uprave Priboj Marko Pantović, ali je vrlo brzo uklonjen. Ipak, novinari portala sandzakpress.net sačuvali su snimak i objavili ga na svom Jutjub kanalu.

Na snimku se vide Vidosav Avramović, zamenik načelnika Regionalnog centra granične policije prema Crnoj Gori, Marko Žujić oficir u Policijskoj upravi Priboj, Milojica Bjelović Mime, nekadašnji pomoćnik komandira, a sada šef smene u Regionalnom centru granične policije, Marko Klisura, penzionisani komandir u policijskom odeljenju Sastavci, policajci Goran Šalipur, Vladan Janjušević, Dragan Zeković i još nekoliko pripadnika Policijske uprave u Priboju.

Ćamil Duraković, bivši načelnik Opštine Srebrenica, ističe za Danas da skandal u Priboju, nažalost, reflektuje zvaničan stav Srbije, koja verifikuje narativ o negiranju genocida u Srebrenici.

“Tako da nije ni čudo što građani Srbije to doživljavaju kao herojski čin, a ne kao zločin genocida što je utvrdio Međunarodni sud pravde. Upravo tu dolazimo do problema da čak i oni koji su u institucijama Srbije, poput MUP-a, daju sebi za pravo da je to ispravno. Nije ni čudo kad imate tako šizofrenog ministra policije da njegovi policajci čine ovakve stvari”, navodi Duraković.

Komentarišući izvinjenje policajca Zekovića, Duraković ukazuje da njegov trans tokom pesme koji se vidi na snimku ne odgovara njegovom izvinjenju.

“Izvinjenje je bio pokušaj njegove skrivene namere da na toj proslavi rođenja njegovog sina pevaju pesme koje pozivaju na nove Srebrenice i Vukovare. To je više poraz srpskog društva, nego što je uvreda za nas koji smo preživeli Srebrenicu i Vukovar. Teret će nositi i buduće generacije u Srbiji ukoliko ne dođe do promene tog revizionističkog narativa da nasuprot celog civilizovanog sveta Srbija kao jedna od retkih zemalja i dalje zvanično negira genocid u Srebrenici“, naglašava Duraković.

Fahrudin Kladničanin, programski koordinator Akademske inicijative Forum 10 iz Novog Pazara, osudio je ponašanje policajaca i naveo da je zastrašujuće što se to dogodilo u Priboju koje se tokom 90-ih suočilo sa spaljivanjem sela, progonom stanovništva, otmicama Bošnjaka i drugim strašnim događajima.

“Društvo u Srbiji se nikada nije istinski suočilo sa prošlošću i užasima iz devedesetih godina i ovakve pojave su za očekivati. Od murala do kafanskog nacionalističkog repertoara ovo društvo tone u narative mržnje što je veoma opasno, posebno za multietničke sredine kao što je Priboj ili Sandžak. Društvo je ovakve pojave normalizovalo i one su postale društveno prihvatljive, kao da te reči pozivaju na ljubav, mir, a ne na genocid, ubijanje, progon, urbicid, jednom rečju – nepodnošljivost drugog. Neko mora da reaguje, prekine ovaj lanac užasa, jer svakim danom sve više tonemo u ogoljeni i primitivni nacionalizam, a to nikom ne treba i ne donosi dobro nikome od nas”, ističe Kladničanin.

Redakcija Danasa poslala je juče zvaničan mejl MUP-u Srbije sa pitanjem da li će sprovesti istragu povodom skandala u Priboju, ali odgovor nije stigao.

(Danas)