Skip to main content

CRTA: Masovne zloupotrebe i izrazita neravnopravnost u „kampanji pre kampanje“

Ogledalo 21. феб 2022.
2 min čitanja

Brisanje granice između državnog i partijskog interesa, odnosno izrazita angažovanost predstavnika vlasti da državne institucije koriste kao kanal za obezbeđivanje podrške vladajućoj stranci i građenje kulta ličnosti Aleksandra Vučića, čemu su bitno doprinosili i najuticajniji mediji, obeležilo je period „kampanje pre kampanje“, kako pokazuju nalazi Posmatračke misije Crte, izneseni u Izveštaju o periodu pre raspisivanja izbora.

Kako je CRTA navela u saopštenju, zloupotreba institucionalnih prednosti vladajuće većine ogleda se i u klijentelističkim praksama, odnosno u razmeni usluga i resursa za izbornu podršku, kao što su programi jednokratne finansijske podrške stanovništvu, ali i sofisticirani mehanizmi pritisaka na građane, ucene i „kupovine“ podrške, te slične aktivnosti u zoni izborne korupcije.

Dodaju da je čak trećina zabeleženih terenskih aktivnosti Srpske napredne stranke (skoro 400) imala klijentelistički karakter, što nije uočeno u znatno malobrojnijim aktivnostima vanparlamentarnih stranaka.

„Bitno obeležje perioda pre zvanične izborne kampanje je i dalja polarizacija u društvu, koja je eskalirala i u fizičko nasilje na građanskim protestima i policijsko zastrašivanje građana koji su učestvovali u protestima. Do produbljivanja nepoverenja građana u integritet izbornog procesa došlo je i ponovnim otvaranjem pitanja zloupotrebe biračkog spiska u javnosti, koje nije praćeno adekvatnim reakcijama nadležnih institucija“, navodi se.

Ističu da je u medijima evidentiran hronični manjak političkog pluralizma, koji je Regulatorno telo za elektronske medije pokušalo da, kako kažu, zamaskira nepotpunim i netačnim nalazima svog medijskog monitoringa, sprovođenog po manjkavoj i netransparentnoj metodologiji.

„Monitoring medija koji sprovodi Crta pokazuje ogroman disbalans u korist vlasti, čijim predstavnicima je dato 85 odsto vremena posvećenog političkim akterima. Neravnopravnost u medijskoj zastupljenosti vladajućih i opozicionih stranaka povećala se u odnosu na period pre parlamentarnih izbora 2020. godine. Predsedniku države je u protekla četiri meseca posvećeno 40 odsto medijske minutaže izdvojene za političke aktere u proširenom prajm tajmu televizija s nacionalnom pokrivenošću. Formiranje Privremenog nadzornog tela, kao rezultat međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, nije uspelo da nadomesti nedostatke u radu REM“, saopšteno je.

Crta je od početka posmatranja do raspisivanja izbora podnela 14 prijava nadležnim institucijama, od čega šest Agenciji za sprečavanje korupcije, sedam Regulatornom telu za elektronske medije i jednu Prosvetnoj inspekciji Gradske uprave Grada Leskovca.

„Posmatračka misija Crte sprovela je dugoročno posmatranje perioda pre zvaničnog početka izborne kampanje u Srbiji, u skladu s međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora. Od oktobra 2021. godine, tim posmatrača sistematično prikuplja informacije o izveštavanju medija s nacionalnom pokrivenošću u proširenom prajm tajmu o svim političkim akterima. Od decembra 2021. godine, tim za dugoročno posmatranje događaja na terenu raspoređen je širom Srbije i izveštava o ključnim elementima atmosfere u kojoj se raspisuju izbori za narodne poslanike, predsednika Republike i odbornike skupštine Grada Beograda“, zaključeno je u saopštenju.

(N1, Foto: Beta)