Skip to main content

Gradonačelnik Inđije: Tužio sam građane jer su me nazivali magarčinom

Info 03. феб 2023.
2 min čitanja

Reakcija Vladimira Gaka usledila nakon pisanja VOICE-a

Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak potvrdio je navode portala VOICE da je podneo privatne tužbe u krivičnom postupku protiv 15 građana zbog uvreda koje su o njemu iznosili na društvenim mrežama.

“Naravno da smo mi koji smo na javnoj funkciji, koji se bavimo politikom, trpeljivi do krajnjih granica ali ne dozvojavam da me vređate. Da ne bude da je meni stalo do neke naknade, ne – meni je stalo da naučimo svi zajedno kulturu ponašanja. Onaj suštiniski demokratski potencijal koji srpski narod ima. Ne može 20 istih ljudi po društvenim mrežama da napiše ‘magarčino’ ili nešto slično”, rekao je Gak za SRemsku televiziju a preneo portal In Medija iz Inđije.

Privatnu tužbu u krivičnom postupku od predsednika opštine Inđija dobio je i Milan Milosavljević iz Čortanovaca o čemu je VOICE pisao.

“Iako je na zvaničnoj Fejsbuk stranici opštine Inđija taj građanin napisao samo reč ‘Lažov’, to nije sprečilo Vladimira Gaka da ga tuži za klevetu”, objavio je ranije VOICE.

Milan Milosavljević je rekao da da je to napisao jer mu je bilo dosta “laži” tog predsednika opštine.

“Kada sam dobio krivičnu prijavu, pozvao sam nadležni sud u Staroj Pazovi jer sam mislio da je reč o nekakvoj grešci. Tada sam i saznao da me predsednik opštine Vladimir Gak tuži za klevetu“, ispričao je Milosavljević.

Predviđena novčana kazna za ovo krivično delo je od 150 do 400 hiljada dinara.

Advokat Veljko Milić rekao je za VOICE da je reč o tužbi koja ima za cilj da “odvrati građane od komentarisanja rada javnih funkcionera”.

Dodao je da je predsednik opštine imao mogućnost da pokrene parnični postupak, ukoliko je smatrao da su mu povređeni ugled i čast, međutim odlučio se za krivični postupak koji po eventualnog počinioca ima znatno teže posledice.

On je ocenio da je ovde reč o “jedinstvenom slučaju”.

“Nosioci javnih funkcija dužni su da trpe znatno veću kritiku koja se odnosi na njihov rad. To je stav Evropskog suda za ljudska prava koji je ponovljen toliko puta da bi se moglo reći da je postao pravni standard. Prilikom iznošenja kritika dozvoljeno je koristiti i nešto grublji rečnik, sve u zavisnosti od konteksta u kojem se kritika iznosi”, naveo je Milić.

Prema njegovim rečima, ukoliko to nije bilo poznato predsedniku opštine, “svakako je moralo biti poznato njegovom punomoćniku”.

(Autonomija)