Skip to main content

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije – IDAHOBIT

Građani 17. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Uzrok svega toga je sistemska homofobija, a za nju je uvek odgovorna vlast"

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije, odnosno IDAHOBIT (International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia) se tradicionalno obeležava 17. maja. Nastao je 2004. godine kako bi skrenuo pažnju na probleme i diskriminaciju s kojima se susreću kvir ljudi, a zajednica ga proslavlja organizovanjem i posećivanjem različitih kulturno-umetničkih događaja, diskusija, radionica, projekcija, i slično.

Na današnji dan podsećamo da mnogi delovi sveta i dalje nemaju usvojene sve zakonske regulative koje pravno regulišu bračni, finansijski ili porodični status LGBTI+ osoba, što rezultuje većom stopom diskriminacije, problemima prilikom zapošljavanja, skućavanja, ili dobijanja zdravstvene nege. S druge strane, u 70 država je nelegalno biti gej, a u 13 kažnjivo čak i smrću.

Dan kada je SZO uklonila homoseksualnost sa liste bolesti

Inače, 17. maj kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije odabran je kao spomen na dan kada je Svetska zdravstvena organizacija, 17. maja 1990. godine uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti.

U Srbiji, Zakon o istopolnim zajednicama i Zakon o rodnom identitetu i dalje nedostaju. Po istraživanju koje je 2021. godine sprovela organizacija Civil Rights Defenders, samo 26% građana i građanki podržava nazivanje istopolnog partnerstva “brakom“, dok čak 76% podržava prava na posete u bolnicama, a oko 60% pravo na nasleđivanje imovine.

,,IDAHOT je dan kada vredi da se podsetimo da je nedovoljno urađeno za poboljšanje položaja LGBT+ osoba u Srbiji. Umesto brzog i adekvatnog kažnjavanja onih koji vrše nasilje i diskriminaciju samo pozive na toleranciju. Umesto Zakona o istopolnim partnerstvima, dobijamo objašnjenja da je sve samo pitanje vremena, a umesto slobode okupljanja dobili smo zabranu EuroPride u Beogradu. Uzrok svega toga je sistemska homofobija, a za nju je uvek odgovorna vlast“, izjavio je Goran Miletić, ispred CRD-a.

Srećan nam IDAHOBIT!

(Beograd Prajd, foto: Beta)