Skip to main content

PSG: Nova Pokrajinska vlada priznala da u Vojvodini ljudi gladuju

Vojvodina 17. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Došli smo do toga da u Vojvodini živi 291.000 stanovnika manje, da su gotovo nestale manje etničke zajednice, a siromaštvo je dostiglo takav nivo da se ne smeju objavljivati podaci o tome"

Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je danas da je nova Pokrajinska vlada odlukom da dodeli 45 hiljada prehrambenih paketa najugroženijim stanovnicima Vojvodine priznala “potpuni krah naprednjačke i radikalske politike” u toj pokrajini.

“To je priznanje da je gotovo 10 odsto domaćinstava u najdubljem siromaštvu. Dakle, svaki deseti stanovnik nekadašnje ‘žitnice Evrope’ gladuje i nema novac ni za osnovne potrebe“, rekao je pokrajinski poslanik i predsednik vojvođanskog odbora PSG Miroslav Ilić.

Ocenio je da je reč o predizbornom potezu Srpske napredne stranke (SNS), kojim se pokušava “kupovina glasova najsiromašnijih građana pred lokalne izbore”.

Ilić je rekao da, kada je Vojvodina imala svoju autonomiju, mogla je da hrani čitavu bivšu Jugoslaviju sa više od 20 miliona stanovnika, a njene opštine bile su mesta prosperiteta.

“Nakon perioda Miloševićeve diktatorske vlasti, koja je nastavljena od 2012. kroz radikalsku vlast, došli smo do toga da u Vojvodini živi 291.000 stanovnika manje, da su gotovo nestale manje etničke zajednice, a siromaštvo je dostiglo takav nivo da se ne smeju objavljivati podaci o tome. Zato se osnivaju ‘banke hrane’ u Irigu i niču ‘narodne kuhinje’ u svim opštinama Vojvodine”, naveo je Ilić.

Pozvao je građane da izađu na lokalne izbore u gradovima i opštinama u Vojvodini i da smene “radikalsku vlast”.