Skip to main content

AŽC: U Srbiji za 13 godina u porodičnom nasilju ubijeno 406 žena

Građani 17. мај 2024.
3 min čitanja

"Žene koje su bile žrtve nasilja u velikom broju slučajeva prijavljivale su nasilje u porodici, ali institucije nisu adekvatno reagovale"

Za poslednjih 13 godina, tačnije od 2011. do danas u Srbiji je u porodičnom nasilju, odnosno porodično-partnerskim odnosima ili seksualnom kontekstu ubijeno 406 žena, pokazalo je istraživanje Autonomnog ženskog centra.

Prema rečima koordinatorke pravnog tima Autonomng ženskog centra Vanje Macanović podaci o svim ovim slučajevima su, pod nazivom „Femicid memorijal“ objedinjeni u tabeli koja se može naći na sajtu Centra.

„Femicid memorijal je nastao s ciljem da se ne zaborave žene i devojčice koje su ubijene u Srbiji u porodično-partnerskom ili kontekstu seksualnog nasilja, kao i da se ne zaborave propusti institucija koje nisu zaštitile njihove živote kada su prijavile nasilje“, istakla je Macanović.

Dodala je da se od 406 slučajeva 391 odnosi na žene, dok je u 15 slučajeva reč o ubistvu devojčica, najčešće u seksualnom kontekstu.

Ona je podvukla da su žene koje su bile žrtve nasilja u velikom broju slučajeva prijavljivale nasilje u porodici, ali da institucije nisu adekvatno reagovale.

„Ovi podaci za sada nisu uneti u tabelu, ali će biti. Tačno ćemo i precizno pokazati u kojim slučajevima je nasilje u poridici prijavljeni institucijama i kakva je bvila njihova reakcija“, istakla je Macanović.

Dodala je da je istraživanje pokazalo i da kod žena vlada veliko nepoverenje prema institucijama.“Samo ove godine je, od devet slučajeva femicida, pet bilo prijavljeno kao nasilje u poriodici, ali ubistva nisu sprečena“, naglasila je Macanović.

Dodala je da joj se čini i da se stiče utisak da sistem ima bolećiv stav prema učiniocima nasilja, i da funkcioniše po principu „on će se promeniti i popraviti“.

Macanović je rekla i da je najrizičniji period za žene od trenutka kada saopšte partneru nasilniku da ga ostavljaju.

Takođe, istakla je Macanović, „pored sopstvenog doma, najveći broj ubistava se desi u domu rođaka ili prijatelja gde se žena sakrije misleći da je bezbedna, a ustvari su to mesta gde će nasilnik prvo tražiti.

„Način izvršenja ubiostava najčešće je vatrenim oružjem pištoljem ili puškom. ledi hladno oružje nož, bajonet i tome slično, a veliki broj ubistava izveden je i davljenjem“, rekla je.

Podvukla je da u 42 odsto slučajeva nasilnik nakon ubistva žene izvrši samoubistvo.

„U velikom broju slulčajeva, kod osoba koje prete samoubistvom, a prijavljen e su za nasilje u porodici, psihijatri ih puštaju. To je zbog topga jer nemaju dovoljno podataka, do trenuutka dok je nasilnik doveden na psihijatrijski pregled već se smirio i onda je lčekarima teško da prpocene da li je neko opasan po sebe i okolinu“, naglasilaje Macanović.

Zaključiola je i da se na osnovu analize ovih preko 400 slučajeva, kao i nekih drugih u kojima je došlo do pokuašja ubistva, stiče utisak da tužilaštva olako i naivno pristupaju ovim predmetima, ne shvatajući da je u velikom broju slučajeva reč o nasilnicima koji su psihopate i neretko vrlo inteligentni ljudi.

„Ne možemo da čekamo i da brojimo ubijene žene“

Inicijativa „Ne posmatraj. Reaguj“ koja okuplja muškarce koji žele da se bore protiv nasilja prema ženama danas je, povodom Dana sećanja na žene žrtve nasilja, ponovo zatražila formiranje tela za praćenje femicida u Srbiji i pozvala sve muškarce da uvek reaguju na bilo koji oblik nasilja prema ženama u svojoj okolini.

Oni su zatražili od institucija da hitno osnuju telo za praćenje femicida da bi moglo sistemski da se prate ubistva žena i otkriju probleme u sistemu koje treba otkloniti.

„Crveno svetlo alarma odavno svetli. Mi više ne možemo da čekamo i da brojimo ubijene žene. Saznanja da nasilnici beže policiji, da ne postoji kontrola izrečenih mera zabrane prilaska, da su se ubijene žene obraćale institucijama i ostale nezaštićene, da ni devojčice nisu pošteđene, pokazuju da institucije danas nisu u stanju da odbrane živote žena“, ukazala je Inicijativa.

Kako ta organizacija ističe, mi kao društvo još nismo stvorili nultu toleranciju na nasilje i atmosferu podrške žrtvama.

Nacionalni Dan sećanja na žene žrtve nasilja ustanovljen je 2017. godine odlukom Vlade Srbije u znak sećanja na 18. maj 2015. godine, kada je u porodičnom nasilju u Srbiji za 72 sata ubijeno sedam žena.

(Beta, FoNet)