Skip to main content

Žika Milenković o Šodrošu: Sve manje ostaje od lepote Srbije u koju se kunemo

Vojvodina 21. окт 2022.
2 min čitanja

"Kapitalistima ide sve u džepove. I ovo u Perlezu je trebalo da zaposli 600 radnika, a zaposlilo je šest"

Muzičar Živorad Žika Milenković, gitarista „Bajage i instruktora“ i frontmen frupe „Babe“ podržao je u Novom danu proteste na Šodrošu, gde policija čuva radnike i mašine oko prostora na kojem će biti gradilište budućeg mosta preko Dunava, ali je upozorio da „ne postoji kritična masa koja bi promenila stvari“.

Navodi da je otišao iz centra Beograda u Perlez da bi se „odvojio od gradske vreve“, ali da je i tamo naišao na problem.

„A onda pre par godina su i u Perlezu otvorili tu fabriku za reciklažu plastičnog otpada, uvoze otpad iz cele Evrope. Jedan deo nas stanovnika se bunio, ali je većina stanovništva, znate kakvi su Banaćani: ‘Pusti, neka ih’. Plašim se da će to i u Šodrošu da bude. Ja sam juče radio sekvencu u filmu ‘Munje’, i organizatorka je iz Novog Sada. Ja je pitam da li prati situaciju u Šodrošu, a ona kaže: ‘Pojma nemam, ceo dan sam koncentrisana na svoj posao’. Tako da moramo da budemo svesni da ima dosta ljudi koji su zaposleni ili prezaposleni. Plašim se da to nema kritičnu masu koja može da odbrani nešto“ kaže Milenković.

Dodaje da podržava proteste, kao i da je na strani aktivista, ali napominje da umetnici imaju više vremena da se pobune protiv nečeg što nam se ne sviđa.

„Sve te firme koje nešto zakupe, momentalno su zakupile i neki deo teritorije, i to je kao ambasada. To je sada njihovo. Niti možemo sada da uđemo u tu njihovu kinesku firmu u Perlezu da se bunimo, niti mogu u Zrenjaninu, u Ling Long. To već liči na Kejp Kenedi. Kolima prolaziš pet minuta. A tu je i Carska bara, tu je i onaj divni kanal. Oni će taj divni svet da naruše. A to se podrazumeva i u Šodrošu. Urušava se deo prirode, da bi se napravila saobraćajna insfrastruktura“, navodi Milenković.

Ukazuje da to ipak odgovara jednom delu stanovništva zbog novca, ali ističe da se na taj način uništava priroda.

Na pitanje da li se sada sve svelo na novac, odgovara: „Kapitalistima ide sve u džepove. I ovo u Perlezu je trebalo da zaposli 600 radnika, a zaposlilo je šest. I to u Zrenjaninu, neće da Zrenjanin da procveta zbog toga, i nemam utisak da će masa Zrenjaninaca da se zaposli. Više će možda Kinezi da dovedu svoje, pa da oni rade. Sebi da stavljaju pare u džep, a mi smo im samo poklonili to. A to je tako obradivo zemljište moglo da bude…“

Prema njegovim rečima, za takvu situaciju je kriv „onaj ko im je to prodao“.

„Ako nešto prodaješ, prodaj ga da košta 20 milijardi, ili plati ili idi. Prodaju za mizernu cenu, pogotovo kada se zna koliko novac gubi smisao i koliko gubi vrednost. Ispada da smo neke stvari budzašto prodali. Stalno je to tako kod nas. Sve manje ostaje od lepote Srbije, u koju se kunemo, i koju obožavamo“, poručuje Milenković.

Govoreći o opštem poskupljenju namirnica, kaže da građani jedino mogu da prežive ako prepolove količine hrane koju unose u sebe.

„Mi smo se na sve navikli. Čovek mora da se prilagođava. Svet je postao mnogo besan,i moramo da pravimo od sebe neke normalne ljude, ne alave“, naveo je gost N1.

(N1)