Skip to main content

DRAGAN BURSAĆ: Bože nepravde u izbezumljenom RS-u!

Stav 02. јул 2024.
4 min čitanja

"Bit će zanimljivo kako će reagirati Ustavni sud i kancelarija visokog predstavnika na ovo kršenje ustava"

„Svesrpski sabor potvrđuje da je himna Bože pravde svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb. Ako se danas usvoji ova velikosrpska odluka, rukovodstvo u Banjaluci će biti iznad zakona i Ustava Bosne i Hercegovine, a ovom odlukom se dio teritorije BiH faktički stavlja pod ingerenciju susjedne države Srbije.“

Na dnevnom redu sjednice Skupštine RS-a danas će se naći Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne na prijedlog Nenada Stevandića.

Bosanski pravoslavci nemaju nikakve veze sa Nemanjićima

„Želim da kažem da smo pronašli način kako da himnu Bože pravde i grb Nemanjića vratimo u upotrebu. To činimo tako da nećemo nikoga vrijeđati. Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila i Parlamentarna skupština BiH regulisat ćemo da se mogu koristiti himne i grbovi drugih naroda sa kojima postoje postignuti sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama. Na ovaj način ćemo vratiti u institucije grb Nemanjića, a nećemo poništiti amblem“, najavio je Stevandić.

Hoću vam reći da se na ovaj način, manimo se Stevandića, himna druge države smješta u zvanične institucije entiteta, koji je u sastavu Bosne i Hercegovine i to je sva suština. O tome koliko bosanski pravoslavci nemaju nikakve veze ni sa Nemanjićima, ni sa Srbijom, ni sa njenom himnom, drugom prilikom. Ovdje se radi se o tome da se na najgrublji mogući način krši ustav Bosne i Hercegovine, ali ako znamo da je isti već duže od godinu dana nekažnjeno suspendovan na 49 posto države teritorije iste te BiH, onda stvari postaju kristalno jasne.

Prisajedinjenje: Direktiva svesrpskog sabora

Nakon svesrpskog sabora, na kome su, između ostalog, dogovorene smjernice secesije RS-a kao i destabilizacije i BiH i Crne Gore, pristupilo se realizaciji ova dva projekta. Crna Gora je tako usvojila bespotrebnu inat-rezoluciju o Jasenovcu, koja ju je udaljila deset koraka od EU, a entitet RS se posvetio „prisajedinjenju“ sa Srbijom, makar na formalnom planu. A grb, himna i zastava su najočigledniji postulati državotvornosti. U ovom slučaju, radi se o srbijanskoj državotvornosti. Na tlu Bosne i Hercegovine. Bit će zanimljivo kako će reagirati Ustavni sud i kancelarija visokog predstavnika na ovo kršenje ustava. Samo da im ljetni praznici ne pomute radnu etiku. Šalim se. Gotovo sam siguran da neće biti reakcija, a čemu se nada i Stevandić i ostatak Dodikove secesionističke ekipe.

Sami sebe love u prekršaju

Nego, znate li da i Stevandić i ekipa oko njega mogu u zatvor zbog ovog čina. I to po zakonu RS-a?

Naime izmjenama Krivičnog zakonika RS-a još iz jula 2021. predviđene su zatvorske kazne za sve one koji ne poštuju himnu, zastavu i grb RS-a.

Dobro pročitajte ovo:

1 – Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republike Srpske, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2 – Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

Ako znamo da je himna RS-a „Moja Republika“, a ne „Bože pravde“ i ako znamo kako izgleda grb i zastava RS-a a one su različite od srbijanskih državnih simbola, ona je jasno da su upravo donosioci zakona prekršili svoj zakon i da im po njihovom zakonu sljeduje kazna.

Znači, cjelokupno rukovodstvo Republike Srpske bi trebalo završiti iza rešetaka, jer upravo oni, bez razlike da li su u vlasti ili opoziciji, ne samo omalovažavaju RS, njen grb, zastavu i himnu, nego se svojim nakaradnim politikama sprdaju i sa entitetom, i sa narodom, i sa zakonom.

Ali budimo realni, zaboli donji dio leđa i Stevandića, i Dodika i ekipu za kršenjem zakona RS-a. Oni i prave te zakone da bi ih prekršili. Ima nešto drugo, mnogo važnije.

Šta je famozna tačka 30?

A to je famozna tačka 30 svesrpskog sabora, u kojoj se navodi kako „Svesrpski sabor potvrđuje da je himna Bože pravde svesrpska himna, a da je dvoglavi orao Nemanjića nacionalni svesrpski grb“.

A, što će kazati da je srpsko rukovodstvo u Banjaluci iznad zakona RS-a i Ustava Bosne i Hercegovine i da im je primarnija odluka svesrpskog sabora kojom se faktički dio teritorije BiH stavlja pod ingerenciju susjedne države Srbije.

Stoga je Vlada RS u parlamentarnu proceduru brže-bolje uputila zakon o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne RS.

„Zajedno sa isticanjem zastave i grba/amblema Republike Srpske i izvođenjem himne Republike Srpske, mogu se isticati zastave i grbovi i izvoditi himne stranih država sa kojima Republika Srpska ima potpisan Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, odnosno država sa kojima pojedini ili svi konstitutivni narodi ili Ostali ili građani u Republici Srpskoj imaju zajedničko historijsko, kulturološko i tradicionalno nasljeđe“, stoji u predloženom zakonskom tekstu.

Znači da će RS i dalje zakonski goniti sve one koji veličaju grbove, himne i zastave drugih država, osim ako to nije država Srbija, a RS će po ovom zakonu postati njena ekstenzija.

Ako to nije dovoljno Tužilaštvu i Ustavnom sudu da pokrenu proces protiv Skupštine RS-a i ako to nije dovoljno kancelariji OHR-a da reaguje, ne znam šta jeste?!

I razmislite malo, neće se „Bože pravde“ oriti samo u Banjaluci na Skupštini RS-a, biće to pravilo na svakoj nižoj entitetskoj, regionalnoj i općinskoj instituciji.

I tako u konačnici dobijamo isto ono što je imao i zločinac Radovan Karadžić, a to je ratna tvorevina „srpskog naroda“ sa svim vidljivim obilježjima.

A svi znate do čega je to dovelo!

(Radio Sarajevo, foto: privatna arhiva)