Skip to main content

Sud neće goniti funkcionera SNS zbog slike Paje Jovanovića koju je pokušao da iznese iz zemlje

Info 21. okt 2022.
2 min čitanja

"Kovačević pokušao da sakrije imovinu, pritom dajući kontradiktorna objašnjenja"

Više javno tužilaštvo u Beogradu odlučilo je da ne goni bivšeg gradskog sekretara Nikolu Kovačevića, kod kojeg je na aerodromu pronađena slika “Stražar” Paje Jovanovića i 15.500 evra.

Objašnjenja koja je Kovačević dao da bi opravdao poreklo imovine kontradiktorna su i ukazuju da ju je prikrivao, objavio je Centar za istražuvačko novinarstvo (CINS).

Novac za sliku Paje Jovanovića, koja je nađena kod Kovačevića u julu prošle godine, potiče od njegove sestre i to objašnjenje je Više javno tužilaštvo u Beogradu prihvatilo, a posle sprovedenog postupka odlučilo da ne postoji njegova krivična odgovornost iz njihove nadležnosti, navodi CINS.

Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje kako se kretao novac kojim je na kraju kupljena slika “Stražar” i ukazuje da je Kovačević pokušao da sakrije imovinu, pritom dajući kontradiktorna objašnjenja.

Prema rečima bivšeg gradskog sekretara, sve je počelo 2019. godine kada je dobio na poklon nešto više od 170.000 evra od sestre Maše da deci kupi akcije u stranim kompanijama. Taj novac je kasnije ulagao u bitkoine, a zaradu prebacio na račun supruge koja je i sama ulagala u bitkoine, kupila dve garaže u naselju “K distrikt”, koje se gradi tik uz Kalemegdan, i sliku “Stražar”.

Iz službene beleške tužilaštva do koje je došao CINS se vidi samo da je Kovačević devet meseci posle potpisanog ugovora 155.000 evra u kešu uplatio na svoj račun, ali ne i kako je taj novac došao od njegove sestre do njega.

Maša Kovačević tokom postupka pred tužilaštvom nije ispitana.

Iako je bio obavezan, Kovačević nije Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio ni navodni poklon od sestre, ni zaradu od bitkoina. Uz to, nije im prijavio akcije koje je posedovao u Erste banci i 20 komada oružja, što je Agencija utvrdila tokom vanredne kontrole njegove imovine koju je pokrenula pošto je CINS otkrio da je Kovačević misteriozni putnik kod koga su carinici na aerodromu pronašli sliku Paje Jovanovića i novac.

Izveštaj o tome su kasnije dostavili Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Nikola Kovačević nije želeo da da izjavu za CINS.

(Radio 021, foto: Uprava carina)