Skip to main content

Građanska Vojvodina: Nije pitanje da li će, već kada će u Srbiji pasti krv zbog fašističkog divljanja

Izdvajamo 28. јун 2024.
2 min čitanja

"'Huliganske grupe' i 'okupljeni mladići' su potpuno isto ono što su tokom ratova iz devedesetih godina 20. veka bile 'paravojne formacije'"

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje odluku države Srbije da zabrani održavanje festivala kulture „Mirdita, dobar dan“ u Beogradu.

Potpuno je jasno da je država Srbija ta koja je zabranila festival i da je u te svrhe iskoristila navodne „huliganske grupe“. Nije reč ni o kakvim „huliganskim grupama“, „okupljenim mladićima“ i sličnim eufemizmima koje su koristili čak i mediji koji se vode kao liberalni u Srbiji, već o deklarisanim neonacističkim grupama.

Krajnje je vreme da prestanemo da se pretvaramo da oni ne postoje i da država Srbija nije u „koaliciji“ s njima, jer jeste. Na vlasti su upravo oni čija je politika iz devedeseth godina 20. veka počivala na ideologiji „krvi i tla“. Uostalom, oni i ne kriju da bi, ako im se ukaže prilika, sve ratne zločine ponovili i sada.

Te „huliganske grupe“ i „okupljeni mladići“ su potpuno isto ono što su tokom ratova iz devedesetih godina 20. veka bile „paravojne formacije“. Kao što znamo, to nisu bile nikakve „paravojne formacije“ već naoružane pljačkaško-koljačke grupe sa lažnom ličnom kartom koje je organizovala upravo država Srbija. Tada su služili za „izvoz“ u susedne zemlje, gde su činili zločine, danas za obračun sa „unutrašnjim neprijateljem“.

Država Srbija ne klizi, nego juri iz autoritarizma u totalitarizam putinovskog tipa. Ne prepoznaje se više razlika između države, neonacističkih grupa i organizovanog kriminala. Više nije pitanje da li će, već kada će pasti krv u Srbiji.

Iako su prve mete svi oni koji se suprotstavljaju pogubnoj militantnoj nacionalističkoj politici režima, oni iz vrha režima koji misle da drže stvari pod kontrolom, gorko se varaju. U Srbiji je, naime, uočena i pojava „jednočlanih mafijaških organizacija“, odnosno naoružanih osoba koje smatraju da im pripada sve i da mogu imati sve što požele.

Dakle, nasilje koje je režim posejao, vratiće se upravo režimu kao bumerang. A građanima u međuvremenu ne preostaje ništa drugo nego da čuvaju jedni druge i sopstvene živote. Kako od pomahnitalih producentkinja sa TV Pink koje gaze decu kolima na ulici i pokazuju srednje prste demonstrantima koji protestuju zbog masakra nad decom u maju prošle godine, tako i od režimskih neonacističkih i siledžijskih grupa.

***

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Centar građanskih vrednosti i Vojvođanski građanski centar.

(Građanska Vojvodina, arhivska foto: NDNV)