Skip to main content

Aktivisti sa Šodroša ispred Skupštine, pročitani zahtevi: Od institucija do šume

Vojvodina 21. окт 2022.
3 min čitanja

"Od gradonačelnika Vučevića tražimo da javnosti predstavi sporazum i ugovor zaključem sa CRBC"

Aktivisti „Šodroš survivor kampa“ održali su konferenciju za novinare ispred Skupštine Srbije, jer im, kako su rekli, nije dozvoljen ulazak u tu instituciju, gde je trebalo da se, u holu parlamenta, obrate javnosti na poziv opozicionih poslanika. Marijana Mutavčieva pročitala je, na ulici ispred Skupštine, sve zahteve koje građani okupljeni oko Šodroš kampa traže od gradonačelnika Novog Sada i drugih institucija.

„Naša akcija je krenula pre više od godinu dana i mi smo iz instutucija, preko ulica, došli i do šume. Ideja je bila da se obratimo široj javnosti u holu Narodne skupštine na poziv opozicionih poslanika. Ali nam nije odobren ulazak u Skupštinu, tako da smo mi primorani da konferenciju za medije radimo na ulici, a ne u domu svih građana Republike Srbije“, naglasila je Mutavčieva.

Ona je pročitala sve zahteve, da bi, kako je rekla, sve bilo jasno i da se zna „šta građani okupljeni oko Šodroš survivor kampa zahtevaju od gradonačelnika i predstavnika institucija“.

„Zahtevamo da predstavnici kompanije CBDC predstave javnosti dozvole za početak građevinskih radova na izgradnji mosta, kao i arhitektonski projekat mosta. Od gradonačelnika Vučevića tražimo da javnosti predstavi sporazum i ugovor zaključem sa CBDC“, kazala je.

Kako je navela, građani takođe traže i da inspekcija izađe na teren i utvrdi da li se u utorak radilo o legalnom početku radova, jer, dodala je Mutavčieva, između ostalog nije bilo ni građevinske table na mestu početka radova.

„Od Vojvodinašuma i pokrajinske inspekcije zahtevamo da utvrdi da li je 11. juna seča belih topola na Šodrošu bila zakonita, kao i da se utvrde i kazne počinioci te seče. A od Javnog preduzeća Urbanizam da predstave dokument procene uticaja na životnu sredinu“, predočila je Mutavčieva.

Iznet je i zahtev kompaniji Milenijum tim da „javnosti pokaže dokument koji im daje dozvolu za izvođenje radova“. „Kao i uslove za zaštitu prirode, jer se radovi juče dešavaju na staništu na kojem živi više od 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta“, izjavila je.

„Tražimo i da Republička agencija za prostorno planiranje javno objavi da je kršenje Prostornog plana Srbije moguće i da nije problem da se prostor Brodogradilišta na Ribarskom ostrvu preimenuje u stanogradnju pre isteka trajanja Prostornog plana usvojenog 2021. godine. I kao poslednji zahtev, Vojvodina da javno objasni kako je moguće da pomeranje nasipa na Kameničku adu i gubitak 175 hektara vodoplavne zone neće imati negativne posledice na odbranu grada od poplava“, naglasila je Mutavčieva.

Ona je rekla i da su građani na protestima „brutalno povređivani i hapšeni“.

„Građani, među kojima su bili i stariji sugrađani, uglavnom žene, britalno su povređivani i hapšeni, iako smo sve vreme držali ruke u vis, i gledali da nemamo nikakav kontakt s policijom“, rekla je.

Građani pozvani na protest u nedelju

Aktivisti „Šodroš survajver kampa“ koji danima pokušavaju da zaustave seču šume i radove na Šodrošu, pozvali su građane na protest „Dan oslobođenja Novog Sada“ u nedelju, 23. oktobra, prenosi portal 021.

U pozivu koji su objavili na društvenim mrežama sa fotografijama aktivista koji na Kameničkoj adi i Ribarskom ostrvu stoje ispred kordona policije i žandarmerije koja čuva radnike i radove, poručuju da je „Novi Sad opet okupiran“.

Oni su podsetili da je 23. oktobar dan kada je Novi Sad pre 78 godina oslobođen od fašizma u Drugom svetskom ratu.

„Kako tog 23. oktobra, tako i danas, posle 78 godina, potrebni su mu hrabri ljudi da ga oslobode od okupatora. Domaćih i stranih. Skupimo se u nedelju u 16 časova kod Brodogradilišta da kažemo ‘NE’ stranim okupatorima, njihovim kompanijama i kapitalu, ali i domaćim kolaborantima – Milošu Vučeviću i Srpskoj naprednoj stranci, njihovim poslušnicima u institucijama, službama i medijima“, piše u pozivu.

U proteklih nekoliko dana na području Šodroša aktivisti su pokušavali da zaustave pripremne radove za izgradnju privremenih saobraćajnica i privremenog mosta koji će služiti za gradnju novog mosta u nastavku Bulevara Evrope i tada je dolazilo do sukoba sa policijom koja te radove obezbeđuje.

U pitanju je nastavak višemesečnih aktivnosti i protesta građana koji smatraju da se radovi izvode nezakonito i koji sve vreme upozoravaju da je sve što se dešava uvod u gradnju „Novog Sada na vodi“ kojim će se Šodroš pretvoriti u građevinsku zonu.

(N1, foto: N1)