Skip to main content

Zemlja ima sedam milijardi stanovnika!

Planeta 31. okt 2011.
3 min čitanja

Ujedinjene nacije danas će zvanično objaviti rođenje „sedmomilijarditog” stanovnika planete, samo dvanaest godina od kada je pređen prag od šest milijardi ljudi.

Neki razmišljaju o ogromnim izazovima vezanim za taj broj žitelja na planeti dok drugi pokušavaju da vizualno predstave šta zapravo znači broj od sedam milijardi?

Kako navodi televizija Si-en-en (CNN), lako je potceniti taj broj. Na prvi pogled ne izgleda da ima neke bitne razlike između 6.000.000.000 i 7.000.000.000, oba broja imaju devet nula, ali kada bi pokušali da izbrojite svaki broj između njih, to bi trajalo više od 30 godina.

Kada ste poslednji put koristili broj sedam milijardi u svakodnevnom životu, pita se CNN, da li ste ikada pojeli sedam milijardi nečega, ili posedovali sedam milijardi nečega.

Da bi nam pomoglo da vidimo koliko je zapravo veliki taj broj ta televizija je dala nekoliko primera.

– Pre sedam milijardi sekundi bila je 1789. godina.

– Ako bi koračali sedam milijardi koraka oko Ekvatora, a da je korak dug otprilike 60 centimetara , mogli bi da obiđete svet najmanje 106 puta.

– Pretpostavimo da jedan prosečan naprstak može da primi dva mililitra vode. Sedam milijardi naprstaka popunilo bi pet olimpijskih bazena.

– Sedam milijardi mrava, po prosečnoj težini od tri miligrama, bi težili najmanje 23 tone.

Televizija se takođe pozvala na neke gledaoce.

– Veronika Panteleon Mendoza iz San Huana na Filipinima probala je da zamisli koliki je taj broj sa zrnom pirinča. Zrno po zrno pirinča čini šolju pirindča, pet šolja pirinča je kilogram pirinča, da bi došli do sedam milijardi zrna pirinča potrebno bi bilo 200.000 kilograma pirinča.

– Bernardo Strumer iz Santijaga iz Čilea razmišljao je da kad bi rešio da se prošeta sedam milijardi koraka, obišao bi planetu 133 puta, a stigao bi kući za 152 godine.

– Dvadesetdvogodišnji Luk Džordžet iz Čikaga je rekao da kad bi hteo da izgovori ime svakog od sedam milijardi stanovnika morao bi da izgovara deset imena po sekundi svakog sekunda od dana svog rođenja.

Profesor matematike na američkom univerzitetu Vilanova Klaus Volpert rekao je da je taj broj izvan naše svakodnevne skale razmišljanja. “Brojimo do deset na prstima i to je naša skala. Čak i brojanje do milion je nekako izvan svakodnevnog iskustva, a kad pređete milion počinje da se zamagljuje”, rekao je on.

Volpert je rekao da čovekov mozak prosto blokira kad pokuša da zamisli koliko je zaista veliko sedam milijardi i da se slično događa pri pokušaju da se zamisle jako male mere ili nešto tako veliko kao vasiona.

Svađa u Rusiji

Rođenje sedmomilijarditog ljudskog stanovnika na Zemlji obeležava se danas širom sveta pod pokroviteljstvom Ujedinjenih sveta (UN), mada demografi nisu sigurni u kom trenutku će planetarna populacija dostići ovu cifru.

UN su uzele današnji dan da simbolično obeleže dolazak bebe koja će biti sedmomilioniti stanovnik planete, i ta titula se dodeljuje – u svakoj zemlji posebno, ponegde uz veliko slavlje ali i sporove.

Kako javlja agencija Asošijeted pres, na Filipinima je za jubilarnu svetsku bebu već proglašena Danika Mej Kamaćo (Danica May Camacho), koja se rodila u Manili u dva minuta pre ponoći. Lekari kažu da je to bilo dovoljno blizu da se računa kao da je rođena u ponedeljak.

U Rusiji, koja se prostire na devet vremenskih zona, na pomolu je, međutim, ozbiljan spor u vezi sa određivanjem sedmomilijarditog stanovnika, jer su se pojavile dve bebe kandidata na suprotnim krajevima ove ogromne države, javljaju ruski mediji.

U gradu Kalinjingradu, zapadnoj ruskoj enklavi na Baltičkom moru, rođen je mali Petja, visok 50 centimetara i težak 3,6 kilograma.

Roditelji su dobili sertifikat da je rođen na “Dan 7 milijardi”, u skladu sa rešenjem odgovarajuće agencije UN.

Međutim, odmah je izbio spor jer se na ruskom Dalekom istoku, u gradu Petrovskom na Kamčatki, rodio mali Aleksandar u 00.19 po lokalnom vremenu.

Njegovi roditelji smatraju da je njihov Aleksaška u velikoj prednosti od devet sati s obzirom na vremensku zonu u kojoj je rođen.

Oni su dobili sertifikat o rođenju, a opštinske vlasti u Petrovskom su im čak dodelile stan.

Aleksandrovi roditelji kažu da će, ako treba, ići i na sud da dokažu da je njihovo dete sedmomilijarditi stanovnik na Zemlji.

(Beta)