Skip to main content

Vojvodina zakinuta za 15 milijardi dinara

Autonomija 02. дец 2008.
2 min čitanja

Ištvan PastorKako je „Dnevniku” potvrđeno iz više različitih izvora, nacrt republičkog budžeta za 2009. godinu nije ispoštovao Ustav i zakinuo je Vojvodini čak 15 milijardi dinara! Naime, u Ustavu decidirano piše da budžet Vojvodine „iznosi najmanje sedam procenata u odnosu na budžet Republike Srbije”. Kako je prihodna strana državne kase utvrđena na nivou od 715 milijardi dinara, za Vojvodinu, prema ustavnoj matematici, mora biti izdvojeno barem 50,05 milijardi.
Umesto toga, Ministarstvo finansija je predvidelo da APV mora da se uklopi u 35 milijardi, što je svega 4,89 procenata budžeta. Pri tome treba imati u vidu i da od tih 35 milijardi gotovo 25 milijardi čine transferna sredstva, kao što su plate prosvetnih radnika.
Lider Saveza vojvođanskih Mađara i potpredsednik PIV-a Ištvan Pastor izjavio je za naš list da je za njega ovakav nacrt budžeta – šokantan.
– Pokrajinska administracija je definisala svoju viziju vojvođanskog budžeta s pretpostavkama vezanim za sedam procenata republičke kase. Stoga je za nas radni predlog budžeta, koji se priprema za predstojeću sednicu Vlade, bio potpuno šokantan, jer ukazuje na to da ili u Ministarstvu finansija ne poznaju Ustav, ili se preko ustavne odredbe svesno gazi jer je neko u Beogradu procenio da to s Vojvođanima tako može – rekao nam je Pastor, stavljajući u isti kontekst sve otvorenije izvrdavanje stavljanja novog pokrajinskog statuta i pratećeg zakona o prenosu nadležnosti na dnevni red Skupštine Srbije, uz opasku da se i suviše toga podudara da bi predstavljalo slučajnost.
Po njegovim rečima, najviše zabrinjava što takav odnos prema Vojvodini nemaju samo partije kojima je decentralizacija strana već upravo oni koji su, kako je rekao, „zaogrnuti bojama Demokratske stranke, zauzeli veoma značajne pozicije u državi, kao što je i rukovođenje Ministarstvom finansija”.
– Takav odnos je s aspekta Vojvodine nedopustiv, ali šteti i čitavoj državi jer nema prečeg pravila od Ustava. U svakom slučaju, ako odgovorni ljudi u DS-u nešto brzo ne učine, doći ćemo u situaciju da ćemo morati da zaključimo da je car go, odnosno da iza svih tih njihovih rečenica koje smo slušali proteklih meseci i godina ne postoji iskrena namera – bio je kategoričan Pastor.
On je potvrdio da će poslanici SVM-a u parlamentarnoj proceduri predložiti amandmane na tekst budžeta, jer, napomenuo je, predviđenih 35 milijardi dinara ova stranka smatra „sramotnim i ponižavajućim za građane Vojvodine”.
– Potpuno je sigurno, u slučaju da konačna verzija predloga budžeta, o kojoj će se izjašnjavati Narodna skupština, ne bude zadovoljila ustavni minimum, da poslanici SVM neće glasati za taj i takav budžet – rekao je Pastor, najavljujući da će pozvati i poslanike drugih stranaka s teritorije Vojvodine da postupe na isti način.

(Dnevnik)