Skip to main content

TAMAŠ KORHEC: Možemo i korigovati neke nadležnosti

Autonomija 02. дец 2008.
2 min čitanja

Tamaš KorhecPravni eksperti juče su izneli niz kritika na račun predloga statuta Vojvodine koji je u proceduri u Skupštini Srbije, a profesor Ratko Marković je konstatovao da “više od deset odredbi treba da se nađe na Ustavnom sudu koji treba da kaže jesu li u skladu s Ustavom i zakonima Srbije”. Pokrajinskog sekretara za upravu i propise Tamaša Korheca, koji je u stručnoj raspravi branio predloženi tekst statuta, zamolili smo za komentar kritike da je određenim odredbama statut “iskočio iz ustavnosti i zakonitosti, ali i iz evropske prakse”.
Konkretno je rečeno da je podzakonski akt odredio nadležnosti Pokrajine pre zakona?
– Nije odredio, a učinio bi to da je ovaj statut stupio na snagu, a republički zakon koji određuje nadležnosti Vojvodine nije donet. Namera je da se u Republičkoj skupštini zajedno s donošenjem statuta Vojvodine donese i taj zakon. Dakle, protivzakonito stanje ili protivustavno stanje imali bismo da je ovaj statut već stupio na snagu, a da zakoni u Republici nisu doneti. Ta argumentacija ne stoji. Oni koji su glasali za statut – a to je učinilo više od dve trećine poslanika Skupštine Vojvodine – hteli su na ovaj način da ukažu na to koje nadležnosti na osnovu Ustava oni misle da bi Vojvodina trebalo da ima i da bi mogla uspešno da vrši. U tom pogledu postoji namera da se, ukoliko postoji saglasnost Republičke skupštine, na taj način urede nadležnosti Vojvodine. Ali, nikako dok statut ne stupi na snagu – takvo uređivanje može biti protivzakonito i protivustavno.
Dakle, zakon bi trebalo da se donese pre potvrde statuta, a šta ako on ne utvrdi iste nadležnosti koje su već ispisane u statutu?
– Moguće je dopuniti Statut i u proceduri, da se neka pitanja delimično modifikuju ako ih taj zakon bude drugačije uredio. Dakle, moguće je da Skupština Vojvodine to učini u određenim delovima statuta pre nego što počne rasprava u republičkom parlamentu. To nije isključeno. Samo kažem da bi sve dok statut ne stupi na snagu – a za to saglasnost treba da da Republička skupština, a onda da ga vojvođanska proglasi – bilo loše da ne budu doneti zakoni potrebni za utvrđivanje nadležnosti Vojvodine. Ali, ne vidim nikakvu nameru da se statut potvrdi u Republičkoj skupštini a da se taj zakon o nadležnostima Vojvodine ne donese.
Čuli ste i primedbe da autonomije ne mogu sklapati međunarodne ugovore bez jasne definicije u Ustavu države i da sve takve ugovore svojih regiona u Evropi potvrđuju države?
– Ovde se radi o međuregionalnim međunarodnim sporazumima. Jeste, reč “ugovor”, kao međunarodni, dodaje određenu zabunu kod tumačenja tog člana, ali pošto je i sam rubrum tog člana “međuregionalna saradnja”, iz toga jasno proizlazi da statut ne ovlašćuje Pokrajinu da sa stranim državama sklapa bilo kakve sporazume s elementima inostranosti, nego isključivo međuregionalne ugovore ili sporazume. A to ni na koji način nije ograničeno ni Bečkom konvencijom, ni Ustavom.

(Dnevnik)