Skip to main content

Informacioni centar o EU na Univerzitetu u Novom Sadu

Autonomija 02. дец 2008.
2 min čitanja

eu.jpgOpšti Informacioni centar o Evropskoj uniji otvoren je danas na Univerzitetu u Novom Sadu sa ciljem da građanima i studentima olakša istraživanja o EU.
Univerzitet u Novom Sadu je prvi univerzitet u Srbiji u kojem je otvoren takav centar.
šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras rekao je na otvaranju da je cilj informacionih centara unapređivanje učenja i istraživanja o EU i da građanima i studentima omoguće učešće u debati o EU.
„Na putu evropskih integracija Srbija se nalazi usred procesa društvenih reformi, čiji je osnovni deo i univerzitet, sa ciljem da obrazovanje približi standardima koji važe u EU, kako bi Srbija dobila obrazovne kadrove koji su osposobljeni za tržište EU“, rekao je Ljoveras.
„Informacije o iskustvima drugih zemalja sada će kroz Informacioni centar biti dostupnije“, rekao je Ljoveras i najavio da će uskoro takav centar biti otvoren i na Beogradskom univerzitetu.
Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević rekla je da je otvaranje centra veoma značajno i izrazila nadu da će uskoro u Srbiji biti više takvih centara.
„Centri su nam potrebni da nam pomognu da što lakše pristupimo EU, ali i da ljudi shvate proces evrointegracija i saznaju šta je ono što bi u sopstvenom interesu trebalo da učine da bi se taj proces ostvario“, rekla je Milica Delević.
Rektorka Univerziteta u Novom Sadu Radmila Marinković-Nedučin navela je da je ta obrazovna ustanova odavno postavila kao svoj cilj negovanje svih vrednosti i standarda evropskog univerziteta.
„Otvaranje centra je šansa za naš univerzitet, ali i celo okruženje, da im se pruži vizija negovanja evropskih standarda i otvorenosti prema svim našim težnjama, a to je Evropa“, rekla je Radmila Marinković-Nedučin.

(Beta)