Skip to main content

Vojvodina najtolerantnija prema lezbejskoj i gej populaciji

Autonomija 02. mar 2009.
< 1 min čitanja

tolerancija.jpgIzveštaj o stanju ljudskih prava lezbejske i gej populacije u 2008. godini pokazuje da su Vojvodina i Novi Sad najtolerantnija područja za pripadnike te populacije, izjavio je danas predsednik Gej srejt alijanse Boris Milićević.
Prema njegovim rečima, saradnja sa policijom i drugim državnim organima postoji i ona je dobra, ali ne i dovoljna.
“Policija deluje veoma profesionalno i uvek su tu da obezbede naše skupove kako bi se izbegli incidenti. Međutim, problem je kod pojedinačnih slučajeva nasilja kada se žrtve plaše čak i da prijave nasilje”, kazao je Milićević na konferenciji za novinare u Novom Sadu.
Dodao je da u tim slučajevima često dolazi do viktimizacije, odnosno do osuđivanja žrtvi da su same krive za incidente koji im se dešavaju.
“Veliki pomak u uticaju na svest neobaveštenih ljudi napravilo je Srpsko lekarsko društvo, koje je, nakon 18 godina apelovanja od strane raznih nevladinih organizacija, priznalo i obelodanilo da homoseksualnost nije bolest”, rekao je Milićević.
On je kazao da se situacija generalno poboljšava u čitavoj Srbiji i najavio da će na leto biti održana i Parada ponosa na inicijativu alijanse i srodnih organizacija.
(Beta)