Skip to main content

LSV pozdravila presudu Goranu Davidoviću

Autonomija 03. mar 2009.
2 min čitanja

lsv.jpgLiga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je danas presudu Vrhovnog suda Srbije (VSS) kojom je Goranu Davidoviću potvrđena zatvorska kazna od godinu dana zbog upada na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
LSV je u saopštenju izrazio očekivanje da će ta, kao i kazne njegovim saučesnicima, uticati na jačanje svesti u javnosti da se neonacističke ideje ne smeju propagirati i da se njihovo širenje strogo sankcioniše.
“Očekujemo i da će ova presuda ubrzati donošenje zakona kojim bi se zabranilo delovanje neonacističkih i fašističkih organizacija, a koji je LSV u skupštinsku proceduru uputio još prošle godine”, piše u saopštenju.
LSV je od nadležnih organa zatražio odgovor na pitanje “kako će doći do Davidovića, s obzirom na to da je on već izvesno vreme u Italiji, odakle nesmetano i nekažnjeno uređuje svoj sajt i širi svoje ideje”.
Portparolka VSS Vesna Dabić izjavila je danas da je u predmetu “Nacionalni stroj” VSS preinačio prvostepenu presudu Okružnog suda u Novom Sadu u pogledu pravne kvalifikacije krivičnih dela, kao i da je lideru Nacionalnog stroja potvrđena zatvorska kazna od godinu dana.
“Optuženima Goranu Davidovidu i Miodragu Stefanoviću kazne su ostale iste kao i u prvostepenoj presudi”, izjavila je Vesna Dabić agenciji Beta i dodala da je VSS preinačio kazne zatvora Goranu Đermanoviću i Radomiru Dickovu i osudio ih na uslovne kazne.
Kako je objasnila, kazne su im ublažene jer su oni kao i ostali okrivljeni iz predmeta označeni kao saizvršioci za dela za koja suoptuženi.
VSS je ranije danas saopštio da je u delu koji se odnosi na kazne, potvrdio prvostepenu Davidoviću na godinu dana zatvora izrečenu za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.
Stefanoviću je za isto delo potvrđena šestomesečna kazna zatvora.
Dvadesetak pripadnika neregistrovane neonacističke organizacije Nacionalni stoj osuđeni su zbog upada na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu novembra 2005. godine i pretnji učesnicima tribine čime su, kako je sud ocenio, izazvali nacionalnu i rasnu mržnju i netrpeljivost, kao i osećaj ugroženosti učesnika skupa.
Vrhovni sud Srbije je, međutim, delimično uvažio žalbe Đermanovića i Dickova pa je “protivpravne radnje optuženih” “pravno kvalifikovao kao krivično delo ugrožavanja sigurnosti u saizvršilaštvu”.
Nikoli Pjevaču utvrđeno je osam meseci zatvora, Mariu Milosavljeviću i Marku Kulačinu po šest meseci zatvora, a Radomiru Dickovu, Goranu Đermanoviću, Vladimiru Đermanoviću, Borku Noviću, Miodragu Milikiću, Vanji Radosavu, Nikoli Karaliću, Slavku Bohockom, Milanu Trbojeviću i Vladimiru Tanasiću po četiri meseca zatvora.
Njihove kazne neće biti izvršene, ako u roku od dve godine po pravnosnažnosti presude ne učine novo krivično delo.
(Beta)