Skip to main content

Kuntić: Nastavak privatizacije kada se stvore uslovi

Autonomija 02. mar 2009.
2 min čitanja

Izvršno veće VojvodinePomoćnik pokrajinskog sekretara za informacije Kalman Kuntić izjavio je danas da privatizaciju medija treba nastaviti tek kada se za to stvore uslovi, odnosno kada se mediji “postave na noge”.
Kuntić je na okruglom stolu “Medijska regulativa” u Skupštini Vojvodine rekao da je Sekretarijat za informacije krajem 2007. godine zatražio da privatizacija medija bude privremeno suspendovana jer je pretila opasnost da pojedine opštine ostanu bez ijednog medija.
“Da je privatizacija medija tada nastavljena po svaku cenu, dobar deo građana Vojvodine bi bio u situaciji da ne bude informisan o događajima u lokalnim sredinama”, ocenio je Kuntić.
Generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Svetozar Raković rekao je da je “država najgori vlasnik medija”.
“Uprkos svim manama koje je do sada pokazala privatizacija medija, NUNS ostaje pri stavu da se taj proces mora završiti i da se država mora odreći svojih vlasničkih prava nad medijima”, kazao je Raković.
Glavni urednik Srpske pravne revije Vladimir Todorić ocenio je da u Srbiji ima “previše medija” i rekao da toliki broj medija ne može da opstane na tržištu, jer je novac na tržištu oglašavanja nedovoljan da pokrije toliko medija.
On je ocenio da će medijska scena neminovno ići ka ukrupnjavanju i dodao da će svetska finansijska kriza uticati i na umanjivanje nezavisnosti medija.
“Politički uticaj na medije u Srbiji će se u ovoj godini još povećati, zbog finansijske krize”, kazao je Todorić.
Miroslav Janković iz Misije OEBS-a u Srbiji založio se za što hitnije donošenje zakona o medijskoj koncentraciji, kojim bi se transparentnim učinilo vlasništvo nad medijima i uveo registar medija pri Agenciji za privredne registre.
Dodao je da se OEBS zalaže da proces privatizacije medija u Srbiji bude do kraja sproveden, da bi se stvorili osnovni preduslovi za nezavisnost medija.
Glavna urednica nedeljnika na rusinskom jeziku “Ruske slovo” Jelena Perković ocenila je da privatizacija ne uklanja mogućnost uticaja vlasti na medije.
Prema njenim rečima, o tome svedoče i privatizovani mediji koji opstaju samo zahvaljujući dotacijama iz opštinskih budžeta.
Predsednik nevladine organizacije Vojvođanski klub Đorđe Subotić rekao je da su od države lošiji vlasnici medija još jedino manjinski nacionalni saveti.
“Listovi čiji su osnivači nacionalni saveti pretvorili su se u mađarske, slovačke, rumunške… listove, umesto da budu listovi na mađarskom, slovačkom, rumunskom… jeziku”, kazao je Subotić.
Novinarka Žužana Serenčeš ocenila je da na medijskom tržištu vlada potpuna konfuzija i dodala da ne postoji strategija uređenja medijskog tržišta.
Potpredsednik Skupštine Vojvodine Branislav Mitrović rekao je da pokrajinska administracija podržava proces uređivanja medijskog tržišta.
Okrugli sto organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku Misije OEBS-a i Skupštine Vojvodine.
Na okruglom stolu promovisano je specijalno izdanje “Srpske pravne revije”, posvećeno medijskoj regulativi u Srbiji.
(Beta)