Skip to main content

Vlada da obešteti Vojvodini sa 840 miliona evra zbog NIS-a

Autonomija 19. дец 2008.
< 1 min čitanja

lsv.jpgFunkcioner Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Branislav Bogaroški ocenio je danas da bi Vlada Srbije trebalo da obešteti Vojvodinu sa 840 miliona evra zbog prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) „u bescenje“.
„S obzirom na to da je Vlada Srbije, i pored svih upozorenja, ipak odlučila da zaključi kupoprodajni ugovor o prodaji NIS-a po ceni od 400 miliona evra, a da realna tržišna vrednost NIS-a, odnosno vojvođanskog Naftagasa iznosi 2,2 milijarde evra, smatramo da postoji prostor da se Vojvodina obešteti“, ocenio je Bogaroški.
On je na konferenciji za novinare rekao da je ovakav zahtev potpuno opravdan, jer je u skladu sa ulaganjima građana Vojvodine u izgradnju Naftagasa.
„Kako je između pokrajinskog i republičkog premijera dogovoreno da Vojvodini od privatizacije NIS-a pripadne 360 miliona evra, ili 90 odsto, a trebalo bi 1,2 milijarde, odnosno 55 odsto tržišne vrednosti, smatramo da bi Vlada Srbije iz budžeta trebalo da obešteti Vojvodinu sa još 840 miliona evra, koji će se uložiti u nova radna mesta i infrastrukturne projekte“, kazao je Bogaroški.
Prema njegovim rečima, poslanička grupa LSV – „Zajedno za Vojvodinu“, podnela je inicijativu za proširenje dnevnog reda za narednu sednicu Skupštine Vojvodine, koja će se održati 22. decembra, na kojoj bi se raspravljalo o tom pitanju.

(Beta)