Skip to main content

Građanska Vojvodina: Hitno obustaviti nelegalnu (ras)prodaju NIS-a

Autonomija 19. дец 2008.
2 min čitanja

Inicijativa nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“ zahteva da Vlada Srbije pod hitno obustavi sve aktivnosti vezane za (ras)prodaju Naftne industrije Srbije ruskom „Gaspromu“, sve dok građanima i javnosti jasno i racionalno ne obrazloži koji su to državni, politički ili bilo koji drugi interesi zbog koje se naša zemlja odriče stotina miliona evra, koliko je potcenjena vrednost NIS-a. Vlada Srbije ne bi smela da nastavi započeti proces (ras)prodaje najveće firme u Srbiji ni dok Ustavni sud ne proceni ustavnost tzv. gasno-naftnog sporazuma koji je Srbija zaključila sa Rusijom u januaru ove godine.

Sada je već sasvim jasno da Srbija ne samo da nema nikakvu garanciju da će biti izgrađeni gasovod „Južni tok“ i skladište u Banatskom Dvoru, već, obrnuto, da postoji mnogo indicija da to ruski partner neće učiniti! Ne treba pritom zaboraviti ni činjenicu da Srbija još baštini pogodnosti centralističko-miloševićevskog državnog udara kojom je Vojvodini oduzeta sva imovina, pa i ono što čini 90 odsto vrednosti NIS-a; to je još jedan dokaz da treba obustaviti rasprodaju ove kompanije, dok Vojvodini ne bude vraćena njena silom oduzeta imovina! Osim toga, prodaja NIS-a Rusiji ugrožava i evropsku budućnost Srbije, jer se ponovo u našu zemlji uvodi monopol kao zakonomeran i važeći ekonomski princip, i napuštaju vrednosti tržišne ekonomije!

Ove nedvosmisleno tačne činjenice ohrabruju „Građansku Vojvodinu“ da zdušno zahteva odgovor od Vlade Srbije: šta je to zbog čega je skoro celokupna politička klasa u Srbiji odlučila da, po svaku cenu, pa čak i po cenu političke popularnosti, „proćerda“ firmu sa najvećim prihodom u Srbiji? Da li možda neko misli da će rasprodajom naše imovine i ugrožavanjem građana Srbije, posebno građana Vojvodine, uz pomoć Rusije, vratiti suverenitet na Kosovu? Pošto smo sigurni da to niko normalan u ovoj zemlji ne misli, onda je jasno da je u pitanju nešto drugo što građanima do sada nije saopšteno. Ukoliko se predstavnici vlasti ogluše na ovaj zahtev „Građanske Vojvodine“, imaćemo pravo da sumnjamo da nisu u pitanju  državni i politički interesi, već privatni, odnosno da su ključni imaoci vlasti i političke moći na neki način korumpirani ili ucenjeni! Jer, i nemamo šta drugo da pomislimo!

Na kraju, ali ni u kom slučaju najmanje važno, događaji oko privatizacije NIS-a još jednom su otvorili nikada do kraja razjašnjenu ulogu Rusije i ruske politike u moralnom i ekonomskom sunovratu Srbije tokom devedesetih godina prošloga veka. Sunovratu iz kojeg se još uvek nismo ni počeli migoljiti!

(Saopštenje Inicijative nevladinih organizacija Građanska Vojvodina)

Građansku Vojvodinu čine:
Nezavisno društvo novinara Vojvodine
Centar za regionalizam, Novi Sad
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Beograd/Novi Sad
Centar za razvoj civilnog društva, Zrenjanin
Građanski fond „Panonija“, Novi Sad
Otvoreni licej, Sombor
Građanska akcija, Pančevo
Zelena mreža Vojvodine, Novi Sad