Skip to main content

NDNV: RTV-u su potrebne celovite kadrovske promene

Autonomija 20. дец 2008.
2 min čitanja

logondnv.jpgNezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da najnovije kadrovske promene na Radioteleviziji Vojvodine (RTV) „ne ohrabruju“ jer nisu izvršene u celini.
To udruženje je u saopštenju navelo da činjenica da je novi generalni direktor RTV Blažo Popović imenovan za vršioca dužnosti nakon smene Dine Kurbatvinski Vranešević, svedoči o tome da ta medijska kuća „ostaje u v.d. stanju“.
Kako se ističe, motiv za smene u RTV je i ovog puta je bio političke prirode.
NDNV je upitao zašto kadrovske promene nisu izvršene u celini, počev od pojedinih članova Upravnog odbora za koje postoje sumnje da su bili upleteni u malverzacije, a o čemu je Sindikat RTV-a još u januaru ove godine dostavio materijal Savetu Republičke radiodifuzne agencije (RRA).
Dodaje se da je Savet RRA, umesto da ozbiljno razmatri kompromitujući materijal koji im je dostavljen iz samog RTV-a, nastavio praksu neinformisanja javnosti i održavanja sastanaka iza zaključanih vrata.
„Savet RRA, umesto da se srami, diči se diskrecionim pravima koja uživa pa je tako ‘diskreciono’ odlučio da naloži sklepanom Upravnom odboru da nastavi sa v.d. stanjem na RTV-u. Dok se gledaoci ne umore i konačno ne odbiju da plaćaju pretplatu za javni servis čija je gledanost na sramotnom niskom nivou a kvalitet programa na još nižem“, navedeno je u saopštenju.
NDNV je ocenio da je Savet RRA „po ko zna koji put“ pokazao da ne samo da nije nezavisan nego je „više nego zavisan pre svega od političara i od određenih drugih struktura duhovne i ekonomske moći“.
Ovo novinarsko udruženje je od političara zatražilo da počnu da rešavaju probleme s kojima se suočava RTV, kroz pronalaženje stalnog smeštaja, kroz obnovu predajničke mreže i rešavanje mnogih drugih problema s kojima se ova medijska kuća suočava zbog dugogodišnjeg raubovanja od strane Miloševićevih kadrova, koje je zapečaćeno NATO bombardovanjem 1999. godine.
NDNV je apelovao na međunarodne donatore kao što su OEBS i IREX da ne odustaju od pojekata koje su započeli i koje nameravaju da započnu na RTV-u, s ciljem da unaprede kvalitet programa i profesionalnost pokrajinskog javnog servisa.

(Beta)