Skip to main content

Ukloniti spomenik Jaše Tomića

Autonomija 23. дец 2008.
2 min čitanja

jasa-tomic.jpgSpomenik srpskom političaru s početka 20. veka Jaši Tomiću u centru Novog Sada ne može da ostane u sadašnjem obliku, jer je Tomić bio antisemita, zaključili su večeras učesnici tribine „Jaša Tomić – činjenice i kontroverze“.
Oni su ocenili da spomenik ili treba da se izmesti, ili treba da se odgovarajućom tablom da se obeleži kako bi građani znali o kakvom je političaru bilo reči.
Publicista Jovan Bajford rekao je da bi spomenik Jaši Tomiću u centru Novog Sada trebalo da se ukloni jer je Tomić, ma kakve njegove druge političke zasluge bile, na prvom mestu bio dokazani antisemita.
„Jaša Tomić je sigurno pripadao antisemitskoj kulturi, koja je kasnije prouzrokovala nacizam“, kazao je Bajford.
Istoričar Ranko Končar rekao je da u istorijskoj nauci do sada nije bilo sporno da je Jaša Tomić antisemita.
„S druge strane, činjenica je da je Tomić dao značajan doprinos prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. Ali, time opet ne može da se relativizuje njegov antisemitizam“, rekao je Končar.
On je dodao da ima dilemu oko predloga da se spomenik Jaši Tomiću ukloni iz centra Novog Sada, jer to onda može da ima lančanu reakciju.
Končar je ocenio da je u Srbiji na delu istorijski revizionizam, koji je izuzetno opasan jer se Srbija odrekla svoga antifašizma.
„Naježim se kada vidim udžbenike istorije i kada uvidim kako se tamo često manipuliše činjenicama“, kazao je Končar.
Publicista Aleksandar Lebl rekao je da je Jaša Tomić nesumnjivo bio antisemita.
„On dokazuje genetsku pokvarenost Jevreja, što je u osnovi i nacističkog učenja“, kazao je Lebl.
Spomenik Jaši Tomiću u najstarijoj novosadskoj ulici, Dunavskoj, postavile su radikalske gradske vlasti 9. novembra 2006. godine, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

(Beta)