Skip to main content

NDNV-u nagrada ombudsmana za ljudska prava

Autonomija 22. дец 2008.
< 1 min čitanja

logondnv.jpgNezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV) pripašće godišnja nagrada vojvođanskog ombudsmana za razvoj ljudskih prava na teritoriji pokrajine u 2008. godini.
Kako je saopšteno iz kancelarije ombudsmana, NDNV se od svog osnivanja 1990. godine zalagalo za pravo na slobodu izražavanja kao i za ostale vrednosti demokratskog građanskog društva i poštovanja ljudskih prava.
“Svojim aktivnostima, poput raznih akcija, mitinga, javnih rasprava i obrazovnih aktivnosti, NDNV je nedvosmisleno zagovaralo pravo na miran i bezbedan život, ustavom zagarantovan princip sekularnosti, pravo na slobodu mišljenja i govora, pravo na slobodu okupljanja, kao i prava na različitost”, piše u obrazloženju nagrade.
Dodaje se da se poseban doprinos NDNV demokratizaciji društva ogleda i u tome što neprestano obučava novinare i aktiviste nevladinih organizacija za izveštavanje o specifičnim ljudskih pravima, poput manjinskih i prava marginalizovanih društvenih grupa.
Nagrada NDNV-u biće uručena sutra na svečanosti u Izvršnom veću Vojvodine.
Ombudsman će sutra uručiti i Počasno priznanje za doprinos zaštiti i unapređenju ljudskih prava.
To priznanje će biti posthumno dodeljeno Karolju Berešu, svešteniku Hrišćanske reformatske crkve u Srbiji, osnivaču i prvom direktoru Ekumenske humanitarne organizacije iz Novog Sada.
“Karolj Bereš je bio jedan od najvećih zagovornika i poštovalaca vrednosti međuverske i međuetničke tolerancije, ravnopravnog ekumenskog dijaloga i saradnje među ljudima, bez obzira na njihovo nacionalno, versko, političko ili bilo koje drugo opredeljenje”, piše u obrazloženju nagrade.
Karolj Bereš je preminuo 1. maja ove godine u 55. godini života.

(Beta)