Skip to main content

Pastor ponosan na poslanike SVM u Skupštini Srbije

Autonomija 23. дец 2008.
< 1 min čitanja

Lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da je ponosan na poslanike svoje stranke koji su istrajali u stavu oko zakona o sediština sudova.
„Netačna je informacija koju su preneli neki mediji da smo podržali zakon. Logično je da smo glasali za naše amandmane, ali zakon nismo podržali“, rekao je Pastor.
Prema njegovim rečima, pojedine stranke su tokom jučerašnjeg glasanja u Skupštini Srbije izdale regionalni interes i moraće to da objasne građanima.
Dodao je da su iste stranke u predizbornoj kampanji potrošile milione na „plakatiranje ideje o evropskoj Vojvodini“.
„Učinili su to zbog toga što su mnogo jaki lanci kojima su vezani koalicionim sporazumima u Beogradu. Taj koalicioni lanac funkcioniše i on se zateže u svakom momentu kada je potrebno“, ocenio je Pastor.
Prema njegovim rečima, zakon o sedištima sudova je antimanjinski zakon jer su prema njemu osnovni sudovi zadržani samo u dva grada u kojima su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica većinsko stanovništvo, dok su neki od sudova koji su ugašeni stariji od 160 godina.
Na konferenciji za novinare je najavljeno i da će četvorica poslanika Saveza vojvođanskih Mađara na proleće inicirati izmenu zakona o sedištima sudova.
„Zakon stupa na snagu 2010. godine i imamo dovoljno vremena da pokrenemo poslaničku inicijativu za izmenu zakona“, rekao je Pastor.
Poslanici SVM nisu želeli da daju kvorum pri glasanju za taj zakon. Kvoru za glasanje obezbedila je Liberalno demokratska partija.

(Beta)