Skip to main content

Temerin – ogledno dobro ekstremista

Autonomija 24. sep 2011.
2 min čitanja

U nameri da „smire strasti”, opštinu Temerin danas su posetili predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i načelnik Policijske uprave Novi Sad Stevan Krstić.

Egereši je tom prilikom najoštrije osudio međunacionalne incidente i rekao da će i dalje, u saradnji sa nadležnim organima, činiti sve kako bi se predupredilo širenje nacionalne netrpeljivosti i mržnje, kao i unošenje straha među građane Vojvodine. „Želimo obezbediti mir, sigurnost i bezbednost svim građanima naše pokrajine, bez obzira na nacionalnu, versku i bilo koju drugu pripadnost, jer je to osnovni preduslov za normalan i dostojanstven život”, poručio je Egereši.

Ocenio je da se pokazalo da je Temerin veoma osetljiva sredina po pitanju međunacionalnih odnosa i naveo da je do sada, u saradnji s MUP-om Srbije, urađeno mnogo na razvoju međusobnog poverenja i uvažavanja među nacionalnim zajednicama u ovom mestu. „Tako ćemo činiti i ubuduće, a siguran sam da će nadležni organi najoštirije sankcionisati svako ponašanje koje narušava osećaj sigurnosti među građanima, kao i da će raditi i na prevenciji ovakvih događaja”, kazao je Egereši.

Sastanku su prisustvovali komandir Policijske stanice u Temerinu Milorad Šikman, predsednik Skupštine opštine Temerin Mihalj Matuška i pomoćnik predsednika Opštine Temerin Bela Čorba.

Saveti za bezbednost i međunaconalne odnose opštine Temerin, kao i Opštinsko veće tog grada juče su na zajedničkoj sednici najoštrije osudili incident kada je grupa mađarskih mladića istukla grupu srpskih mladića. Gradonačelnik Temerina Andraš Gustonj rekao je agenciji Beta da su ta tri tela pozvala javnost i političke partije da se takvi incidenti ne zloupotrebljavaju u predizborne svrhe kako ne bi došlo do porasta međuetničke napetosti u opštini Temerin. On je dodao da se, nakon što su policija i tužilaštvo uradili svoj posao, sada isto to očekuje i od suda.

Prema njegovim rečima, u toj opštini biće pojačan nadzor radnog vremena ugostiteljskih objekata, kao i kontrola da li se maloletnicima u kafićima prodaje alkohol.

Gustonj je kazao da su pripadnici klerofašističkog pokreta „Obraz” tražili da prisustvuju sednici, ali da im on nije dozvolio. Upitan da li je tačno da će pripadnici tog pokreta za vikend organizovati „noćne straže” u Temerinu, Gustonj je odgovorio da je to pitanje za policiju. U temerinskoj policiji su rekli agenciji Beta da nisu dobili nikakvu prijavu skupa za ovaj vikend.

Pet srpskih mladića pretučeno je za vikend u Temerinu pored Novog Sada prilikom povratka sa proslave rođendana njihovog druga. Protiv četiri maloletnika policija je podnela krivične prijave za nasilničko ponašanje.

A predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor za današnji „Mađar so” rekao je da je incident u Temerinu iskorišten za „žigosanje i zastrašivanje” Mađara u Vojvodini. „Ukoliko je neko od nas počinio greh, onda ga zato treba pozvati na odgovornosti. Ali je besprimerno i neosnovano postupati na ovaj način, izazivati ovakvu napetost prema čitavoj mađarskoj zajednici. Siguran sam da se pod teretom ovog pritiska nećemo slomiti”, poručio je Pastor.

(Autonomija)