Skip to main content

Palestina traži prijem u UN

Planeta 24. sep 2011.
2 min čitanja

Palestinski predsednik Mahmuda Abas podneo zahtev za punopravno članstvo Palestine u UN uprkos protivljenju Izraela i SAD, zahtev se razmatra u ponedeljak.
Predsedavajući SB UN Navaf Salam izjavio je da će izvršno telo svetske organizacije u ponedeljak razmatrati zahtev o prijemu u članstvo palestinske države.
Prema tom zahtevu Palestinska država bi trebalo da obuhvati Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim.
Mahmud Abas je podneo zahtev uprkos protivljenju Sjedinjenih Američkih Država, koje imaju pravo veta u Savetu bezbednosti UN i Izraela.

Abas je zahtev upućen Savetu bezbednosti UN za prijem Palestine u UN kao države članice predao danas generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu s kojim se sastao u sedištu UN u Njujorku.

Zvanična predaja zahteva smatra se istorijskim činom na koji su godinama čekali milioni Palestinaca.

Očekuje se da će proteći vreme dok palestinski zahtev ne bude razmatran u Savetu bezbednosti gde su SAD najavile veto, jer smatraju da su pregovori jedini put do palestinske nezavisnosti.

Palestinska strana se međutim odlučila na ovakav direktan potez nezadovoljna zastojem u pregovorima koji traje već godinu dana.

U propratnom pismu, palestinski predsednik od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna traži da prosledi zahtev za priznavanje Palestine Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN.

Portparol Ban Ki Muna potvrdio je da je Generalni sekretar UN dobio zahtev Abasa za priznanje države Palestine, a palestinska delegacija u UN saopštila je da nije ovlašćena da javnosti predstavi kopije svog zahteva sve dok ga generalni sekretar UN ne prosledi Savetu
bezbednosti.

Savet bezbednosti mogao bi da raspravlja o palestinskom zahtevu tek za nekoliko sedmica ili za nekoliko meseci. Zahtev palestinskih vlasti dovodi ih u direktnu konfrontaciju sa SAD, koje su ranije najavile da će uložiti veto u Savetu bezbednosti.

Predsednik Abas je na sastanku sa palestinskom dijasporom u jednom njujorškom hotelu najavio da će podneti zahtev Ban Ki Munu bez obzira na protivljenje SAD i Izraela.

„Mi ćemo to učiniti bez oklevanja i nastavićemo sa tim uprkos svim pritiscima“, rekao je Abas.

Palestina je kao nezavisna država proglašena 1988. godine, s Jerusalimom kao glavnim gradom, iako je on pod kontrolom Izraela.

Kao nezavisnu državu Palestinu priznaje više od 120 država u svetu, od kojih neke de facto, a neke de jure, sve članice Arapske lige, ali u UN ima samo status posmatrača i nije priznata kao nezavisna država.

(agencije)