Skip to main content

Statut omogućava osnivanje pokrajinskog javnog servisa

Autonomija 02. окт 2008.
< 1 min čitanja

Vojvođanska sekretarka za informisanje Ana Tomanova Makanova izjavila je danas da Nacrt Statuta Vojvodine ovoj pokrajini pruža mogućnost da bude osnivač javne radiodifuzne ustanove. Tomanova Makanova je novinarima kazala da to podrazumeva da Skupština Vojvodine može da bude osnivač pokrajinskog javnog servisa, kao i da može da bude osnovana pokrajinska radiodifuzna agencija, koja bi imenovala upravni odbor javnog servisa.
Prema njenim rečima, na taj način Vojvodina bi odgovorila i slovu Ustava Srbije po kojem je njena obaveza zaštita javnog interesa u sferi medija. „Naš cilj je da javni servis ispunjava svoju funkciju“, istakla je Ana Tomanova Makanova.
U Nacrtu Statuta Vojvodine, između ostalog, navodi se da Vojvodina uređuje pitanja od pokrajinskog značaja u informisanju u skladu sa Ustavom, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonom koji određuje pitanja od pokrajinskog značaja. Vojvodina, preme tom predlogu, može da osniva javnu radiodifuznu ustanovu na teritoriji pokrajine. Pokrajina, kako se precizira, obezbeđuje i rad sredstava informisanja od pokrajinskog značaja na jezicima nacionalnih zajednica koje čine brojčanu manjinu u ukupnom stanovništvu Vojvodine.

(Beta)