Skip to main content

Nacionalni saveti će učestvovati u planiranju budžeta

Autonomija 02. okt 2008.
< 1 min čitanja

Nacionalni saveti aktivno će se uključiti u planiranje budžeta za predstojeću godinu kako bi se blagovremeno utvrdio iznos sredstava koji je neophodan za organizovanje svih kulturnih aktivnosti nacionalnih zajednica u Vojvodini. Kako je saopšteno danas nakon sastanka predsednika Izvršnog veća Vojvodine Bojana Pajtića s predstavnicima nacionalnih manjina, neophodno je da zavodi za kulturu koji nisu predali svoj program rada i finansijski plan, to učine najkasnije do kraja meseca, kako bi se našli u projekciji budžeta za 2009. godinu.
Na sastanku je zaključeno da je u interesu pokrajine neophodno rešavanje statusa profesionalnih nacionalnih pozorišta Slovaka, Rumuna i Rusina, kao i sistemskih pitanja u oblasti izdavaštva na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini. Jedan od bitnih zahteva u pogledu finansiranja programskih aktivnosti nacionalnih saveta bio je i povećanje sredstava za realizaciju kulturnih manifestacija od pokrajinskog značaja, piše u saopštenju. Dodaje se da su, usled nagomilanih problema u oblasti obrazovanja na jezicima nacionalnih zajednica, predstavnici nacionalnih saveta najavili da će zatražiti prijem u ministarstvu obrazovanja Srbije.
U današnjem razgovoru su učestvovali i potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinski sekretar za informacije Ana Tomanova Makanova, pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić, pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Đurić i koordinator nacionalnih saveta Daniel Petrović.

(Beta)