Skip to main content

Skupština slobodne Srbije, platforma ‘Akcija’ i Ekološki ustanak potpisali deklaraciju o ujedinjenju

Info 01. jun 2022.
2 min čitanja

Skupština slobodne Srbije, građanska platforma “Akcija” i Ekološki ustanak delovaće ubuduće kao jedna organizacija, nakon što je danas potpisana Deklaracija o ujedinjenju, koja podrazumeva formiranje zajedničke političke organizacije.

Sporazum su u prostorijama Skupštine slobode Srbije potpisali predsednička kandidatkinja ispred koalicije “Moramo” Biljana Stojković, predsednik Zajedno za Srbiju i pokretač platforme “Akcija” Nebojša Zelenović i aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

Kako je najavljeno, organizacija neće imati predsednika već kopredsednike, a njeno ime će biti objavljeno na osnivačkoj skupštini organizacije, koja je zakazana za 11. jun.

Zelenović je na konferenciji za novinare rekao da će nova politička organizacija omogućiti “da se čuje glas svakog čoveka i svakog člana”, kao da će za svake sledeće izbore kandidati na izbornim listama morati da prođu “proces predizbora”.

“Nema više dogovora iza zatvorenih vrata, nema dogovora pojedinaca. Verujemo da to jedino može da nas dovede do toga da pobedimo na nekim narednim izborima”, rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, nakon skupštine ujedinjenja, “krenuće kampanja po Srbiji za upoznavanje građana sa programom” nove organizacije.

Članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković je rekla da će nova organizacije “teme koje se tiču pojedinaca vratiti u kontekst politike”, iz oblasti socijalne pravde, radničkih prava, zaštite životne sredine, obrazovanja i prava na zdravstvenu zaštitu.

“Organizacija okuplja ljude sa lokala, te nove organizacije neće gubiti svoj identitet ali će učestvovati u zajedničkoj politici. Želimo da resetujemo ovu državu kako bi obezbedili blagostanje, koliko je to moguće u ovom trenutku”, kazala je Stojković.

Aktivista Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je istakao da nova organizacije “neće funkcionisati tako što se dva čoveka dogovore o nečemu”.

“Neće imati predsednika, imaće kopredsedništvo. Nastavićemo da se okupljamo i da pozivamo ljude na direktne akcije. Bićemo tamo gde je najveći problem, da se ljudi oslobode straha”, rekao je Jovanović Ćuta.

On je rekao da će Skupština Srbije, nakon što se konstituiše, “biti potpuno drugačija” nego što je bila u zadnjih pet godina.

“Imaćete čist aktivizam”, kazao je Jovanović Ćuta i dodao da će se na taj način “sprečavati epska pljačka naših resursa”.

Jovanović Ćuta je istakao da će nova organizacija tražiti “urgentan plan za zaštitu najsiromašnijih” građana Srbije.

(Beta, foto: Nova.rs)