Skip to main content

U Hrvatskoj uhapšena aktivistikinja i prijateljica ruske aktivističke grupe Pusi Rajot

Jugoslavija 01. jun 2022.
2 min čitanja

Hrvatska policija uhapsila je na granici sa Slovenijom aktivistkinju i prijateljicu ruskog aktivističkog pank benda „Pusi rajot“ (Pussy Riot), Ajsoltan Nijazovu na osnovu Interpolove poternice, rekla je danas u Zagrebu njena advokatica Lina Budak.

Ona se od pre dva dana nalazi u ekstradicionom pritvoru u zagrebačkom zatvoru Remetinec, a Budak je najavila žalbu na odluku istražnog sudije kojom joj je određen pritvor.

Budak je rekla da je Nijazova uhapšena zbog stare Interpolove poternice koju je pokrenuo Turkmenistan, iako je ona osuđena u Rusiji i bila je u zatvoru šest godina.

Nije precizirala za šta se tereti Nijazova, ali hrvatski mediji navode da je turkmenistanski režim traži zbog navodne pronevere novca, ali da su u pozadini politički razlozi.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su bile i članice ruske grupe, Budak je kazala da je njenoj klijentici pre dva dana određen ekstradicioni pritvor koji može trajati 40 dana, a u tom period Turkmenistan ima rok da dostavi relevantnu dokumentaciju koju će domaći sud razmotriti.

Ona je istakla da bi izručenje Nijazove Turkmenistanu, odakle je poreklom, za nju moglo da bude tragično, jer je i njen otac ubijen u tamošnjem zatvoru u slučaju političkog progona zbog neslaganja sa tim nedemokratskim režimom.

„Brine nas da moja klijentica slobodno putuje po evropskom kontinentu, po članicama EU-a, a jedino je zapela u Sloveniji, gde je sve brzo rešeno, a u Hrvatskoj je pritvorena“, rekla je Budak.

Ona je dodala da je posebno zabrinuta zato što se njena klijentica žali da su uslovi u hrvatskom zatvoru gori nego u ruskim zatvorima u kojime je robijala šest godina. Pozvala je zaštitnicu građana da dođe u Remetinec i proveri u kakvim su uslovima zatvorenici.

„Postoji poternica iz Turkmenistana iako je odrobijala u Rusiji, tako da ne može biti na odsluženju kazne koju je odslužila“, naglasila je Budak i izrazila nadu da će žalba biti prihvaćena.

Članica ruske grupe Maria Aljohina naglasila je da njihova prijateljica nije kriminalka i da nije učinila ništa protivzakonito.

„U zatvoru je nevina osoba“, naglasila je ona dodavši da je Nijazova prethodno uhapšena u Sloveniji, ali je tamošnji sudija nije zatvorio, već su joj se on i tužilac izvinili zbog nesporazuma.

Takođe je upućen poziv premijeru Andreju Plenkoviću da obrati pažnju na ovaj slučaj. Aljohina je istakla da je Turkmenistan jedna od najgorih diktatura na svetu, uporedivši je sa Severnom Korejom „ali manje popularno“.

Hrvatska policija je za zagrebački Večernji list potvrdila hapšenja i istakla da je u obavezi da postupi prema Intepolovoj poternici. Ruska pank grupa je na evropskoj turneji koja je počela sredinom maja u Berlinu, a u ponedeljak uveče je nastupila u Zagrebu.

(Beta, arhivska foto: Flickr)