Skip to main content

Krivična prijava protiv kineske kompanije zbog zagađenja u Smederevu

Info 01. jun 2022.
< 1 min čitanja

Građanski pokret Tvrđava i meštani sela Radinca, Vranova i Ralje u Srbiji podneli su javnom tužilaštvu u Smederevu krivičnu prijavu protiv kineske kompanije HBIS i pet direktora zbog zagađenja životne sredine.

Kineska HBIS Grupa je 2016. godine kupila deo imovine železare u Smederevu, pedesetak kilometara od Beograda, a taj grad i okolna mesta su na listi najzagađenijih u Srbiji. Trećinu dana u godini vazduh je označen kao štetan i opasan, ukazuju aktivisti.

Koordinator pokreta Tvrđava Nikola Krstić rekao je da niko ne želi da zaustavi rad smederevske železare, ali da je neophodno da kompanija poštuje ekološke standarde kako bi zaštitili zdravlje stanovništva i životnu sredinu koja je ugroženja njenim radom.

Meštani sela Radinac svedočili su u septembru 2020. za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se život godinama unazad odvija pod naslagama prašine iz postrojenja železare.

U izveštaju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta iz februara 2021. godine upozorava se na uticaj Kine u Srbiji i širom Zapadnog Balkana zbog nedostatka transparentnosti i procene uticaja kineskih investicija i zajmova na životnu sredinu.

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta upozorilo je u pismu evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju Oliveru Varheljiju na “sve veći kineski uticaj u Srbiji i predstojeću štetu po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji”.

Među njima je i železara Smederevo čiji je deo imovine kineska HBIS Grupa kupila za 46 miliona evra. Železara zapošljava oko 5.000 radnika.

(RSE, foto: Beta-AP)