Skip to main content

Ruske vlasti podigle novu krivičnu prijavu protiv Navaljnog

Planeta 11. avg 2021.
< 1 min čitanja

Ruske vlasti podigle su novu krivičnu prijavu protiv opozicionog vođe Alekseja Navaljnog, u okviru vladinih akcija protiv njega i njegovog tima uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Rusiji.

Ruski istražni komitet saopštio je da je optužio Navaljnog za formiranje neprofitne organizacije koja krši ljudska prava, što je krivični prestup za koji je predviđena kazna do tri godine zatvora.

Zvaničnici navode da je opozicionarova Fondacija za borbu protiv korupcije, pokrenuta pre 10 godina i koja je u međuvremenu objavila desetine videa gde obelodanjuje navodnu korupciju visokih vladinih zvaničnika, podsticala Ruse „na nezakonite akcije“ time što ih je pozivala na nedozvoljene proteste u januaru.

Navaljni (45) je najžustriji politički neprijatelj predsednika Vladimira Putina. Uhapšen je u januaru po povratku iz Nemačke gde je proveo pet meseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensom za šta krivi Kremlj, a ruski zvaničnici to negiraju.

Navaljni je u februaru osuđen na dve i po godine zatvora zbog kršenja uslovne kazne iz 2014. godine za presudu o proneveri koju je on odbacio kao politički motivisanu.

Njegovo hapšenje i presuda podstakli su talas masovnih protesta koji su izgleda predstavljali veliki izazov za Kremlj. Vlasti su odgovorile masovnim hapšenjima demonstranata i krivičnim istragama najbližih saradnika Navaljnog.

U junu je sud proglasio nezakonitim Fondaciju za borbu protiv korupcije i mrežu regionalnih kancelarija Navaljnog, nazivajući ih ekstremističkim organizacijama.

Ruske vlasti su takođe blokirale oko 50 veb sajtova koje vodi njegov tim pristalica zbog navodnog širenja propagande ekstremističkih grupa i otvorili krivičnu istragu protiv glavnih saveznika Navaljnog.

Saveznici Navaljnog povezali su te akcije sa ruskim parlamentarnim izborima. Izbori 19. septembra se smatraju kao važan deo Putinovih napora da učvrste njegovu vladavinu pre predsedničkih izbora 2024. godine.

(Beta, foto: Wikimedia)