Skip to main content

Vojvođanski prosvetari: Ministarstvo nam podmeće kukavičje jaje

Info 11. avg 2021.
2 min čitanja

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine uputio je danas otvoreno pismo ministru prosvete i javnosti, u kojem je izrazio nepoverenje prosvetnih radnika u resorno misnistarstvo u pogledu utvrđivanja i sprovođenja antipandemijskih mera.

U pismu se izražava i ogorčenost zbog, kako se navodi, namera vlasti da odgovornost za neuspeh vakcinacije i neizvesnost oko načina na koji će se sprovoditi nastava u narednoj školskoj godini prebacuje na zaposlene u školama.

„Oni koje niko nikada ništa nije pitao, oni koji su sramno plaćeni za svoj rad, oni koji su žrtva kupljenih diploma i ubijanja znanja prethodnih decenija, poniženi i posramljeni, oni koje kradete na obračunu zarade – pa smo stalno u sudovima, oni kojima svim silama otimate ugled i poštovanje… sada treba da rade vaš posao? Da takvi kakvi smo, crni da crnji ne možemo biti ‘snažno promovišemo’ vakcinaciju, a vi niste uspeli da ubedite polovinu prosvetnih radnika da je vakcina rešenje. Sada ste se dosetili da faktički roditelje upućujete profesorima, da im oni obrazlažu zašto dete od 12 godina mora da se vakciniše ako hoće redovno u školu, a nije moralo 20.000 učenika pre 10 dana na fudbalskom stadionu“, ističe se u pismu.

U pismu koje je potpisao predsednik IO Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dušan Kokot navodi se i da je već nekoliko puta vlast proglašavala pobedu nad pandemijom, da su organizovana masovna sportska takmičenja kad to u svetu niko nije činio…, uz opasku da „temu o suludim modelima nastave, bez bilo kakve podrške, bolje da ne otvaramo“.

Ukazuje se i da se u Srbiji trenutno preko nekih škola urgira i organizovan dolazak na skupove političkih zvaničnika, ali da se „eto, na nastavu ne može“.

Ako isto pravilo važi i za nastavnike, kako će nastava onda izgledati? Ako ne važi, kakvo je to onda pravilo? Kako da ih ubede kada vam i sami ne veruju? Na kraju krajeva, Vi ste ministar prosvete a ne zdravlja. Zato vam uljudno i vraćamo ovo kukavičije jaje. Odgovornost za svoje postupke moraćete da nosite sami“, poručili su prosvetari.

(Autonomija)