Skip to main content

Preduzetnice u Srbiji: Opstati za vreme krize

Autonomija 29. nov 2021.
2 min čitanja

Pored pandemije Korona virusa, žene preduzetnice se susreću i sa puno drugih problema koji ih sprečavaju u obavljanju svojih delatnosti u oblasti preduzetništva. Ne samo u Vojvodini već i u celoj Srbiji, ukazanao je na Forumu za rodne politike u Novom Sadu.

„Mnogo žena preduzetnica rade u sivoj ekonomiji. Preduzetnice su se u poslednjih nekoliko godina za plaćanje doprinosa i poreza snalazile na različite načine i to je sve zbog toga što nisu prijavljene. Žene nemaju podršku ni kod kuće a ni od društva. Zbog toga postoje organizacije kao što je Kolping društvo Srbije i razne druge koje prisustvuju ovde da bi u što većoj meri pomogle baš tim preduzetnicama kroz razne projekte i edukacije“, rekla je Slavica Ranisavljev Kovačev.

Na forumu koji se održao pod nazivom Preduzetnice u Srbiji: Opstati u vreme krize izloženo je više istraživačkih radova koji su detektovali najveće probleme ženskog preduzetništva u Srbiji. Svoje istraživačke radove predstavljale su Marija Srdić iz Udruženja preduzetnika Vojvodine/ Ženska platforma za razvoj, Slavica Ranisavljev iz Kolping društva Srbije, Olja Janković Leković iz UN Women, Ivona Gvozdenović iz Fondacije Ana i Vlade Divac i profesorka na Fakultetu za evropske pravno-političke studije Zorica Mršević.

Podrška ženskom preduzetništvu, ekonomsko osnaživanje, pomoći će ženama da izađu iz sive ekonomije, a mi se nadamo da će se tako brže i lakše prevazići i samo nasilje nad ženama. Kroz razne projekte koje Fondacija Ane i Vlade Divac realizuje daje se podrška ne samo preduzetništvu uopšteno, već u velikoj meri se najviše akcenta stavlja na žene u preduzetništvu. Trudimo se da svi koji su zainteresovani za naše projekte budu na dobar način obavešten i kroz medije. Takođe, u ovom sektoru kada pričamo o preduzetništvu najveći akcenat stavljamo na kvalitetnu edukaciju“, istakla je Ivona Gvozdenović.

Istraživanja koje su predstavljena na Forumu za rodne politike rađena su u različtim vremenskim periodima i bila su bazirana na sistemskim problemima u pandemiji, a zaključci su vezani za suočavanje i lakše rešavanje problema koje je pandemija doenla ženskom preduzetništvu.

Ivana Čordaš (Autonomija)

Tekst je nastao u sklopu projekta „Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID, a sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine.