Skip to main content

Podkast Direktno: Mladi zanemareni u lokalnim budžetima

Građani 30. okt 2022.
2 min čitanja

"Izdvajamo za sport i omladinu, ali u stvari izdvajamo za lokalni fudbalski klub"

“Budžet je slika lokalne politike i lokalnih dešavanja. Sve što će se dešavati u jednoj zajdnici na godišnjem nivou vidi se u opštinskom ili gradskom budžetu. Zato je važno da građane zanima budžet, posebno mlade, jer na mladima ostaje svet”, rekao je Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih za podkast Direktno.

Po rečima Aleksandra Đekića, problem leži u tome što mladi nemaju priliku da saznaju kako se budžet kreira niti kako funkcioniše, iako je to važno za zajednicu, ali i svakodnevni život mladih osoba.

Upravo zbog tog, Bečejsko udruženje mladih u svojoj opštini organizuje radionice gde edukuju srednjoškolce o budžetu.

“Imamo 18 radionica u naše tri srednje škole, gde kroz radionice obrađujemo teme vezane za lokalni budžet, ali i antikorupcijske teme, da bi se mladima približila suština budžeta, da bi na taj način mlade uključili u rešavanje svojih problema, ali i realizaciju ideja“, rekao je Đekić.

Institut za razvoj i inovacije radio je istraživanje pod nazivom “Budžetska izdvajanja za mlade i omladinsko organizovanje” u kom su analizirani podaci za 2019. godinu o tome koliko se novca iz budžeta, na nivou lokalnih samouprava, izdvaja za mlade.

“Kada smo dobili podatke o budžetskim izdvajanjima za mlade iz svih opština, došli smo do zaključka da se u proseku na jedinici lokalne samouprave tek 0.14 posto izdvaja za omladinu”, rekao je Nenad Jevtović.

Po rečima Jevtovića, sam dolazak do podataka nije bio jednostavan, samim tim što od svih opština u Srbiji, samo dve petine imale su dostupne podatke o budžetu.

“Na kraju smo imali pomoć kabineta predsednice Vlade, što je u jednu ruku pohvala, ali i kritika usmerena lokalnim samoupravama, jer to govori da bez političkog Beograda ne možete doći do informacija šta se dešava na lokalu”, naveo je Jevtović za podkast Direktno.

Druga prepreka u istraživanju, po rečima Jevtovića, bila je činjenica da se izdvajanja za mlade u budžetu vode pod zajedničkom budžetskom linijom – za sport i omladinu.

“Da biste razdvojili, šta je za sport, a šta za omladinu, morate da krenete u rudarski posao. Da svaki taj budžet analizirate u okviru te budžetske linije: šta je otišlo za lokalni sportski klub, a šta samo na mlade”, rekao je on.

Ipak, kada su dobili podatke, došli su do zaključka da se najveći deo budžeta namenjenog za sport i omladinu izdvaja za sport.

“Kada bih pokušao da se našalim, ali i da iznesem muku sa kojom se suočavamo, u jednoj rečenici bih rekao: izdvajamo za sport i omladinu, ali u stvari izdvajamo za lokalni fudbalski klub”, rekao je Nenad Jevtović za podkast Direktno.

Sanja Kosović (Podkast Direktno, foto: Pixabay)

Ova emisija je realizovana uz finansijsku pomoć Programa tranzicione saradnje Republike Češke.