Skip to main content

Pajtić: Pretnje posledica iracionalne hajke protiv statuta

Autonomija 05. mar 2009.
< 1 min čitanja

Izvršno veće VojvodinePredsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić zatražio je danas od nadležnih organa da rasvetle ko stoji iza pretnji smrću upućenih pokrajinskim funkcionerima i predstavnicima pojedinih političkih partija.
“Pretnje smrću su prirodna posledica jedne potpuno iracionalne hajke koja se sprovodi i protiv Statuta Vojvodine i protiv zakona o nadležnostima Vojvodine”, rekao je Pajtić novinarima.
Ocenio je da je “hajka” protiv statuta zasnovana na potrebi da se snage koje su dramatično poražene na prethodnim izborima, kroz produkovanje tema, vrate na političku scenu.
“Država mora vrlo žustro da reaguje u slučaju svake pretnje, a posebno pretnji smrću, koje su uvek izuzetno ozbiljne”, kazao je Pajtić.
Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i nekoliko funkcionera raznih stranaka dobili su preteće pismo u kojem se navodi da će biti “osuđeni na smrt” ukoliko se usvoji Statut Vojvodine, saopštio je danas Egerešijev kabinet.
Pismo su potpisale organizacije Jugoslovenski patriotski savez, Patriotski savez Srbije, Mađarski patriotski savez i Vojvođanski savez patriota.
Pretnje smrću upućene su i predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvanu Pastoru, predsedniku Lige socijademokrata Vojvodine (LSV) Nenadu Čanku, predsedniku Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Dušanu Elezoviću, predsedniku Pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije Dušanu Bajatoviću.
Pretnje su upućene i funkcioneru Socijaldemokratske partije Vojvodine Živanu Berisavljeviću, funkcioneru SVM Laslu Vargi i članovima nevladine organizacije Vojvođanski klub.
Pismo je stiglo iz Beograda na adresu Skupštine Vojvodine, navodi se u saopštenju.
(Beta)