Skip to main content

Zahtev da se u Vojvodini digitalizuje radiodifuzija

Autonomija 05. mar 2009.
< 1 min čitanja

Ištvan PastorVojvođanski sekretar za privredu Ištvan Pastor zatražio je danas od Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo da se u Vojvodini sprovede pilot projekat za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje u oblasti radiodifuzije.
Kao razlog za pokretanje pilot projekta Pastor je naveo evidentan nedostatak kanala za emitovanje programa na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini.
“Pored toga, u svim zemljama u regionu ubrzo će biti završen proces digitalizacije, čime će biti ugrožen prijem analognih signala”, naveo je Pastor u saopštenju za javnost.
Po mišljenju Pastora, uspešnoj realizaciji pilot projekta umnogome će doprineti građani Vojvodine, koji uredno izmiruju obaveze prema Radioteleviziji Srbije, pa samim tim i Radioteleviziji Vojvodine.
S obzirom na to da je završena raspodela frekvencija na svim nivoima i uvažavajući činjenicu da su ugašeni svi nelegalni emiteri, Pastor je uputio zahtev Ministarstvu za telekomunikacije da se snimi postojeći frekvencijski spektar na teritoriji Vojvodine i da se izvrši modifikacija plana namene radio-frekvencijskih opsega, kako bi se omogućio pristup novim emiterima.
Pokrajinski sekretarijat za privredu zatražio je od resornog ministarstva i da se aktivno uključi u izradu Strategije i akcionog plana za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskih programa u Srbiji.
(Beta)