Skip to main content

Tadić i Šoljom naljutili vojvođanske Mađare

Autonomija 09. mar 2009.
3 min čitanja

boristadic.jpgJedna privatna poseta, kako je poseta predsednika Mađarske Lasla Šoljoma Srbiji okarakterisana u saopštenju Saveza vojvođanskih Mađara, prerasla je u svojevrstan politički problem i dovela do toga da SVM, kao domaćin i organizator susreta, otkaže gostoprimstvo predsedniku Mađarske i pri tome optuži kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića da je posetu Šoljoma Mađarima u Vojvodini “žigosao”.
Predsednik Mađaraske je, prema saopštenju SVM, trebalo je da dođe u višednevnu “privatnu posetu”, kao gost mađarske zajednice u Vojvodini i zajedno sa njima proslavi 15. mart, obeležavanje godišnjice izbijanja mađarske revolucije 1848. Taj dan se u susednoj Mađarskoj slavi kao nacionalni praznik, ali ga mađarska zajednica i u Srbiji tradicionalno obeležava.
Predsednik SVM Ištvan Pastor juče je odbio da iznosi više detalja o tom događaju i da bilo šta doda saopštenju koje je SVM sačinio u oštrom, ali i primetno emotivnom tonu.
– Ništa više vam ne mogu reći, i ne želim, u odnosu na ono što piše u saopštenju – kazao je Pastor u kratkom razgovoru za naš list, u kome je samo naveo da, prema njegovim informacijama, predsednik Mađarske neće doći u Vojvodinu, čak ni u posetu na nekoliko sati 15. marta, kako je to ranije najavljeno iz kabineta mađarskog predsednika.
– Ja ću biti u Itebeju, Staroj Moravici, Subotici, ali to neće biti prilika da se sretnem sa predsednikom Mađarske jer, prema sadašnjem stanju stvari, on neće biti u Srbiji – kazao je Pastor.
Prema onome što je SVM saopštio, predsednik Mađarske je još pre nekoliko meseci prihvatio poziv te stranke da prisustvuje trodnevnoj proslavi tokom koje bi obišao mađarski živalj u više mesta u Vojvodini, dok bi zajednički položili cveće na spomenike “nevinih žrtava hladnih dana ’42. godine u Novom Sadu i događaja ’44. godine u Čurugu”.
“Partija mađarske koalicije Slovačke, Demokratski savez Mađara u Rumuniji, Podkarpatski kulturni savez Mađara u Ukrajini i Nacionalni savet Mađara u Erdelju u Rumuniji zajednički konstatuju da je dosadašnja praksa posete predsednika Mađarske u velikoj meri doprinela sačuvanju i jačanju identiteta mađarske nacije, i izražavanju jedinstva na osnovu zajedničke nacionalne kulture, tako da u regijama sa mađarskim življem i dalje očekuju prisustvo predsednika Lasla Šoljoma i prilikom nacionalnih praznika”, kaže se u zajedničkoj izjavi predsednika mađarskih stranaka.
“Sa nerazumevanjem i nevericom smo primili k znanju stav kabineta predsednika Tadića povodom posete gospodina predsenika Šoljoma. Poseta gospodina Šoljoma je u kabinetu primljena sa rezervisanošću, čak tome dajući i energičan ton, dovodeći u pitanje pravo gospodina predsednika (Šoljoma) da na osnovu svoje lične odluke, u okviru privatne posete dođe kod nas”, navodi SVM u svom saopštenju za javnost.
“Zaprepastilo nas je što je kabinet predsednika Tadića ovu predočenu, sa nama usaglašenu posetu, i program iste žigosalo kao dovođenje u opasnost mirnog rešavanja pitanja statuta Vojvodine i drugih pitanja”, dodaje SVM.
Ta politička stranka je navela da je njihovo “zaprepašćenje bilo još veće” kada je kabinet predsednika Šoljoma 4. marta saopštio da će predsednik Mađarske prisustvovati samo manifestacijama koje će se održati 15. marta u Staroj Moravici i Subotici, a da će drugi i treći dan realizovati kasnije, u junu, “kada se taj deo usaglasi i sa kabinetom Tadića”.
“Zaprepastili smo se. Ovo smo doživeli sa ogorčenjem, sa dozom poniženosti, i osećali smo se iznevereno”, navodi se u saopštenju u kome SVM navodi i to da su posle dugog razmatranja odlučili da se “odreknu” posete predsednika Mađarske, da “praznuju sami, oslanjajući se jedni na druge, ponovo, kao i toliko puta do sada”. SVM je time aludirao na ranije nesuglasice sa maticom, kao što je njeno odbijanje da Mađarima u dijaspori omogući dvojno državljanstvo.
Iz kabineta predsednika Mađarske saopšteno je da neće prisustvovati zajedničkom obeležavanju 15. marta i da je šef države izrazio žaljenje zbog odluke Predsedništva SVM da praznik obeleže bez visokog gosta iz Budimpešte.
Predsednik Mađarske je i ranije dolazio u “privatne posete” Srbiji, odnosno mađarskoj zajednici u Vojvodini. Tako je na jesen 2007. godine prilikom boravka u Subotici i preopodnevnih razgovora o dvojnom državljanstvu sa predsednicima mađarskih stranaka u Vojvodini, odvojio vreme i za popodnevi susret sa svojim kolegom, predsednikom Srbije Tadićem, koji je organizovan u primetno neformalnoj atmosferi, u jednoj poznatoj subotičkoj piceriji, gde su se srela dva predsednika, popila kafu, proćaskala i slikala se za medije. Iste godine, Tadić i Šoljom sastali su se na tromeđi dve zemlje i Hrvatske, a susretu je prisustvovao i hrvatski predsednik Stjepan Mesić.
Iz kabineta predsednika Tadića juče nije bilo reagovanja povodom saopštenja SVM.
Pastor je juče za naš list rekao da će proslava 15. marta biti organizovana u skladu sa dosadašnjom praksom, sada u već više desetina naselja u Vojvodini. Glavne svečanosti će biti 15. marta pre podne u Itebeju u Banatu, popodne u Staroj Moravici, uveče u Subotici, ali pored toga će 13. i 14. marta biti proslava u više desetina naselja u Vojvodini.
(Dnevnik)