Skip to main content

Pajtić i Gemeši o unapređenju međusobne saradnje

Autonomija 02. mar 2009.
< 1 min čitanja

bojan-pajtic.jpgPredsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić i državni sekretar za nacionalnu i manjinsku politiku u Vladi Mađarske Ferenc Gemeši ocenili su danas da postoje realne perspektive za dalje unapređenje međusobne saradnje u svim sferama života.
Kako se navodi u saopštenju nakon susreta, Pajtić je izrazio očekivanje da će dve zemlje umeti da iskoriste postojeće okvire za jačanje ekonomsko-privrednih odnosa i time učiniti da manjinsko pitanje ne bude posmatrano samo jednostrano.
Pajtić je rekao da je jačanje ekonomske situacije u regionu izuzetno važno i od zajedničkog interesa, koji ide u pravcu ostvarivanja boljeg života, na koji imaju pođednako pravo pripadnici svih nacionalnih zajednica u bilo kom regionu.
“Ravnopravno učešće svih pripadnika nacionalnih zajednica u društveno-političkom životu zemlje i dobra rešenja u zakonskoj regulativi u ovoj oblasti, unapređenje privrednog razvoja zemlje i nove investicije predstavljaju dobar način za obezbeđivanje kvalitetne budućnosti naših građana, čemu Izvršno veće posvećuje posebnu pažnju”, naveo je Pajtić.
Gemeši je rekao da Mađarska želi da bude konstruktivan partner Srbiji i Vojvodini na njenom putu ka Evropskoj uniji, što će omogućiti i stvaranje dobrih uslova za unapređenje položaja Srba u Mađarskoj.
“Jačanje dijaloga i transparentni projekti biće važan elemenat u jačanju srpsko-mađarskih odnosa u budućnosti”, kazao je Gemeši.
Oni su konstatovali da će na zasedanju Srpsko-mađarske međuvladine mešovite komisije za nacionalne manjine, koja će biti održana krajem aprila, poseban prostor biti posvećen ostvarivanju regionalne saradnje, zajedničkim razvojnim projektima i saradnji u okviru projekata od posebne važnosti.
(Beta)