Skip to main content

Egereši sa delegacijom Mađarske

Autonomija 02. mar 2009.
< 1 min čitanja

Šandor EgerešiPredsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši razgovarao je danas sa državnim sekretarom za spoljne odnose i nacionalnu politiku Mađarske Ferencom Gemešijem o daljoj saradnji dve zemlje, decentralizaciji i regionalizaciji, saopštio je kabinet predsednika.
Egereši je u razgovoru ocenio da prema Statutu Vojvodine otpor imaju prvenstveno protivnici decentralizacije i evropskog puta Srbije, ali je izrazio očekivanja da će Skupština Srbije usvojiti predloženi dokument, navodi se u saopštenju.
Ferenc Gemeši ocenio je da je regionalizacija jedno od osnovnih načela Evropske unije i da bi decentralizacija predstavljala izuzetno pozitivan signal Srbije na putu ka evropskim integracijama.
Gemeši je posebno istakao prednosti decentralizacije i regionalizacije sa aspekta dostupnosti evropskih fondova, dodaje se u saopštenju.
U razgovorima o položaju mađarske nacionalne zajednice u Srbiji konstatovano je smanjenje broja incidenata na etničkoj osnovi u Vojvodini, piše u saopštenju.
Naglašen je i značaj kulturne saradnje u sklopu koje će biti organizovana redovna predstavljanja mađarske i srpske kulture u gradovima dve zemlje.
(Beta)