Skip to main content

Odloženo suđenje "Nacionalnom stroju"

Autonomija 23. jul 2009.
2 min čitanja

Nacizam protiv bilo kakve različitostiSuđenje Goranu Davidoviću (34) i još osmorici osoba optuženih za napad na učesnike antifašističkog skupa u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine odloženo je za 14. septembar zbog nedolaska dvojice optuženih i zahteva za izuzeće tužilaštva.
Na suđenju se nisu pojavili Predrag Golubović (27) iz Priboja kome nije uredno dostavljen poziv na suđenje i Nedeljko Pešić koji se nalazi na odsluženju vojnog roka i iz Vojske Srbije nije stigao odgovor na zahtev Okružnog suda da mu se odobri dolazak na suđenje.
Suđenje je odloženo za 14. septembar, ali će ono ponovo biti odloženo ako do tada ne stigne odgovor Republičkog tužilaštva na zahtev advokata Veselina Cerovića da se iz postupka izuzmu Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu i zamenik tužioca Boška Milića.
Cerović, koji brani optuženog Predraga Milovanovića (27) iz Zemuna, izrazio je sumnju u nepristrasnost tužilaštva jer “zastupa optužnicu koja nema jasne i argumentovane razloge iz kojih bi proizašla osnovana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela kojim se terete”.
Tri osobe, među kojima i Goran Davidović, optužene su zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, dok je preostala šestorica optužena zbog nasilničkog ponašanja prema učesnicima antifašističkog skupa.
Davidoviću, Dolfu Pospišu (25) iz Veternika i Nedeljku Pešiću (22) iz Šapca sudi se jer su se popeli na ogradu Doma vojske, iako im je policija zabranila okupljanje, i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.
Pored nasilničkog ponašanja, svoj trojici se stavlja na teret i da su salutirali nacističkim pozdravom, jer su prema oceni tužilaštva, podigli desnu ruku sa ispruženom šakom u pravcu okupljenih učenika antifašističkog skupa i time isprovocirali kasniji sukob.
Zbog nasilničkog ponašanja optuženi su Radomir Dickov (34) iz Novog Sada, Uroš Stojanović (31) iz Beograda, Danijel Petrović (23) iz Novog Sada, Vladan Negovanović (23) iz Novog Sada, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.
S obzirom na to da se Davidović nalazi u Italiji, gde je jedno vreme bio i u ekstradicionom pritvoru jer se u Srbiji nije odazvao na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne zbog istog krivičnog dela, njemu se sudi u odsustvu.
Davidovićev branilac Dragoljub Barjamović rekao je novinarima da je kontaktirao sa svojim klijentom i da mu je obećao “da će gledati da dođe u Srbiju i dokaže svoju nevinost”.
Barjamović je rekao da Davidović očekuje i da će uskoro biti okončana procedura oko njegove ekstradicije iz Italije.
Iako je bilo najava da će se u odsustvu suditi i Dolfu Pospišu, jer je bio u bekstvu i nije saslušan tokom istražnog postupka, on je u međuvremenu uhapšen i prisustvovao je na prvom pojavljivanju pred sudom.
(Beta)